Dacă e să mă uit la 2016…

…aș zice că nu se numără printre anii mei preferați 🙂 Jonglând printre problemele de sănătate în familie și accidente, am reușit totuși să dau și o notă optimistă anului prin excursii interesante cu oameni dragi și faini, astfel încât să ne rămână și amintiri frumoase din 2016. Atâta doar că a trebuit să amân pentru alți ani câteva locații pe care voiam să le văd, altele au rămas în picioare și multe au survenit neașteptat…Ceea ce e bine la urma urmei- asta ca să ne concentrăm pe partea plină a paharului! 🙂 Și cam așa s-a desfășurat anul meu călător 2016:

Ianuarie a început cu un weekend la Straja. Deși sunt oarecum din zonă, aceasta a fost prima dată când am fost aici. Per total, mi-a plăcut, mai ales că am fost cu un grup fain de prieteni cu care ne-am bucurat de zăpadă și schi. Între parenteze fie spus, așa multe fete machiate și pițipoance ca aici pe pârtie nu am văzut nicăieri, dar poate că am prins doar eu un weekend mai altfel- încerc să nu generalizez… Am găsit pârtii pentru nivelul meu (nu sunt mare schioare), accesul în stațiune mi s-a părut ușor, așa că voi reveni cu siguranță la Straja.

Straja
Straja

Straja
Straja
Straja
Straja
Straja
Straja

În februarie, am vizitat prieteni dragi la Baia Mare, iar cu această ocazie m-am văzut din nou pe schiuri, la Cavnic și Șuior. Prefer Cavnicul…ca deh, e mai ușor :))) don`t judge me, ok? :))) Tot în februarie, cu ocazia unei delegații (o excepție pentru că jobul meu nu presupune deplasări) am avut ocazia sa vizitez Venlo, în Olanda și Dusseldorf, în Germania. În cel din urmă, m-am bucurat de o cină la înălțime (la propriu), în cunoscutul restaurant care se învârte, din Rheinturm de unde am avut o priveliște minunată asupra orașului. Nu am poze- efectiv le-am rătăcit- așa că doar mă laud :)))

Cavnic
Cavnic
Cavnic
Cavnic
Cavnic
Cavnic
Șuior
Șuior

Martie a continuat cu o vacanță de o săptămână în Italia, la schi, mai precis am fost în faimoasa Moena, una din cele mai drăguțe stațiuni din Dolomiți. Ne-am bucurat de zăpadă, am dat o fugă și până la lacul Garda, pe care l-am văzut pe latura vestică, de la Riva del Garda și până la Sirmione; totul bine și frumos până în penultima zi când a survenit accidentul de care v-am povestit. Ne-am împachetat frumosul lucrurile și am pornit spre România, cu o primă înnoptare în Portoroz și cu a doua la Balaton. În Slovenia, ne vom întoarce cu siguranță căci au rămas restanțe (peștera Postojna, Portoroz și Piran pe timp de vară); despre cazarea de la Balaton, am doar cuvinte de laudă: proprietari foarte ospitalieri, posibilitate să-ți gătească și cina la cerere (totul vegetarian și făcut pe loc, în casă), camere frumoase și confortabile, locație foarte bună, la o distanță plăcută de străbătut la pas până la lac. Recomand dacă sunteți în trecere și căutați un loc de cazare!

Dolomiti
Dolomiti
Dolomiti
Dolomiți
Marmolada
Marmolada
Lago di Garda
Lago di Garda
Sirmione, Italia
Sirmione, Italia
Lago di Garda
Lago di Garda
Sirmione, Italia
Sirmione, Italia
Portoroz, Slovenia
Portoroz, Slovenia
Portoroz, Slovenia
Portoroz, Slovenia
Portoroz, Slovenia
Portoroz, Slovenia

Au urmat 3 luni de stat acasă, necesare ca recuperare după operația lui Andrei. Așa că în a doua parte a anului, ne-am luat revanșa :)).

În iulie, de ziua tatălui meu, am căutat să mergem undeva la mare, într-un loc în care nu am mai fost și care să fie oarecum ușor accesibil din punct de vedere logistic. Așa am ajuns în Salento, despre care am povestit aici.

Torre dell’Orso
Torre dell’Orso
Torre dell’Orso
Torre dell’Orso
Torre Lapillo - reclamă la apă :)
Torre Lapillo – reclamă la apă 🙂
și câte o dovadă, din când în când, cum că am fost acolo :)))
și câte o dovadă, din când în când, cum că am fost acolo :)))

Între un Electric și un Rock the City, tot în iulie, am făcut pe turiștii la mine acasă, în județul Hunedoara, cu ambele familii. De fapt, din partea mea chiar am fost familia extinsă, cu o ieșire foarte faină, ca pe vremuri, atât cu verișorii de acasă, cât și cu cei din Belgia și Canada. În plus, am revăzut cetatea de la Deva după renovare și ne-am clătit din nou ochii cu frumoasa cetate din Alba Iulia.

valea Mureșului între Deva și Simeria, cu Măgura Uroiului în fundal (partea stângă)
valea Mureșului între Deva și Simeria, cu Măgura Uroiului în fundal (partea stângă)
cetatea Devei văzută îndeaproape
cetatea Devei văzută îndeaproape
cetatea Devei
cetatea Devei

Am încheiat luna, făcând pe turiștii de o seară și o noapte în București, ca să-i revedem pe cei de la Muse. Cum a doua zi aveam avionul în zori înapoi spre Cluj (eram invitați la o nuntă), nu am putut face altceva în afară de mers la concert și petrecut noaptea în centrul vechi. Scurt, dar intens… :))

Nu e nevoie de descriere...:)
Nu e nevoie de descriere…:)
Muuuuuse
Muuuuuse

August se organizează în funcție de Untold, da? În weekendul care i-a urmat, cel prelungit, nu aveam planuri stabilite. Așa că ne-am urcat în mașină și am zis „spre vest” și vedem noi unde ajungem. La o cafea înainte de ieșirea in țară, căutam cazare pe net în Ungaria. Nimic disponibil relevant și la preț corect- o nebunie! Așa că am ajuns în Kosice, Slovacia. Numai bine căci oricum nu mai fusesem niciodată. Un orășel micuț, dar foarte, foarte drăguț care a jucat rolul de capitala culturală europeană în 2013 (alături de Marseille). A doua înnoptare am luat-o în Nyíregyháza- pentru ștrand și zoo. La ștrandul acela m-aș reîntoarce oricând, la zoo, nu. Mi s-a părut extrem de trist, neîngrijit, fără spațiu suficient pentru animale. Doar ca exemplu, un urs polar și niște pinguini stăteau în arșița de 40 de grade. Mulțumesc, nu! M-am vindecat de mers la zoo cu această ocazie, cel puțin pentru anii următori, aș zice.

Teatrul din Kosice
Teatrul din Kosice
Catedrala Sf. Elizabeta
Catedrala Sf. Elizabeta
Immaculata
Immaculata
Strada principală din centrul vechi
Strada principală din centrul vechi

Luna august am terminat-o la înălțime, ajungând pentru prima dată pe Ceahlău. Ocazia a fost una de suflet, iar grupul de prieteni a fost unul special…Detaliile rămân pentru noi în acest caz.

Ceahlău
Ceahlău
Ceahlău
Ceahlău
Ceahlău
Ceahlău
Ceahlău
Ceahlău

Septembrie a venit ca o tornadă! Din categoria neplanficat de multă vreme, a fost city-breakul alături de câteva colege cu dor de ducă. Ne-am propus să vedem ceva nou pentru toate patru, așa că am ajuns în Malmo și Copenhaga. M-am îndrăgostit de Copenhaga! Asta și poate datorită faptului că am stat la un Hostel super mișto (nu prea folosesc cuvântul ăsta în scris- dar de data asta merge)- Urban House are o poziție foarte bună, aproape de centru și gară, e imens (patru etaje cu aproximativ 40 de camere pe etaj) și cu un parter enorm tranformat în spațiu de socializare. Ce mai, ne-am simțit de 20 de ani din nou…hi hi hi. Pe lângă hostel, cred ca dragul de oraș l-am prins și de la free walking tour-ul de trei ore, condus de o tipă mega simpatică, glumeață, cu multe povești în tolbă, venită tocmai din Costa Rica să studieze în Copenhaga. Bine, ne-a prins și ploaia pentru câteva ore, dar din punctul meu de vedere nu mai contează atât timp cât te distrezi. Malmo e ok-ish însă nu pot zice că aș vrea să revin în curând acolo. Am vazut centrul vechi, biserica Sf.Petru, Kungsparken și zona Ribersborgsstranden de la malul mării de unde am admirat podul Oresund. Voi reveni cu mai multe detalii despre aceast city-break.

Nyhavn, Copenhaga
Nyhavn, Copenhaga
Nyhavn, Copenhaga
Nyhavn, Copenhaga
Copenhaga
Copenhaga
Copenhaga, văzută din Church of Our Saviour
Copenhaga, văzută din Church of Our Saviour
una din piețele centrale din Malmo
una din piețele centrale din Malmo
podul Øresund, văzut din Malmo
podul Øresund, văzut din Malmo
Urban House Hostel. Nu prea pot să redau eu prin scris dar cam ăsta-mi e felul de a fi :)
Urban House Hostel. Nu prea pot să redau eu prin scris dar cam ăsta-mi e felul de a fi 🙂

Tot în septembrie am ajuns într-un loc pe care îmi doream de multă vreme să-l văd: Malta. Împreună cu Andrei și încă doi prieteni, am petrecut o săptămână foarte frumoasă pe această insulă. În două zile ne-am întâlnit și cu o fostă colegă de facultate care locuiește acolo (și familia ei) asta că tot vorbeam de oameni faini. A fost o vacanță foarte reușită așa că, să o descriu doar în câteva cuvinte aici, mi se pare absolut superficial. Am văzut plaje frumoase, am vizitat locuri interesante și trebuie să revin cu adevăratele detalii în viitorul, sper eu, cât mai apropiat.  Câteva poze, așa de gust:

Blue Lagoon, Malta
Blue Lagoon, Malta
Golden Beach, Malta
Golden Beach, Malta
Satul lui Popeye, Malta
Satul lui Popeye, Malta
Blue Lagoon, Malta
Blue Lagoon, Malta

balcoane „a la Malta”
balcoane „a la Malta”
La Valetta, Malta
La Valetta, Malta

Am încheiat luna septembrie cu un weekend prelungit la București, găzduiți de niște prieteni clujeni mutați pentru o perioadă acolo și care insistau de multă vreme să le facem o vizită. Așa că în sfârșit, cu această ocazie, am făcut și eu pe turistul în capitala noastră. Am fost la Antipa, în Cișmigiu, la muzeul Bucureștiului, în parcul Carol, centrul vechi, biserica Stavropoleos. Poze nu prea am de calitate, însă tot am să adaug una a unui magazin cu un nume aparte 😉

Barză, Viezure, Mînz
Barză, Viezure, Mînz

În octombrie am călcat și eu pentru prima dată în Polonia. Multe premiere în 2016! :)) yuhuuuu! Gașca cu care am fost e formată din colegi-prieteni de la serviciu, acei oameni cu care râzi până la lacrimi, ieși la distracție, dansezi și te simți atât de bine încât pierzi noțiunea timpului. Am colegi minunați, vă zic! Am fost așadar în Varșovia pentru trei zile în care am făcut tot ce am enumerat adineaori (inclusiv ieșit într-un club unde tema petrecerii era nunta poloneză…hahahaha), plus și chestii de turiști – asta ca să nu uităm scopul excursiei 😉 : muzeul Chopin, o parte dintr-un free walking tour (nu l-am prins de la început), panorama din Palatul Culturii. Mi-a plăcut mult Polonia! Sper să o revăd în următorii ani.

Plac Zamkowy, Varșovia
Plac Zamkowy, Varșovia
străduță din centrul vechi din Varșovia
străduță din centrul vechi din Varșovia
Rynek Starego Miasta, Varșovia
Rynek Starego Miasta, Varșovia
Palatul Culturii și Știintei din Varșovia
Palatul Culturii și Știintei din Varșovia

În noiembrie a urmat o săptămâna de vacanță, care după multe planuri, gândit și răzgândit, decis și indecis, s-a configurat în mod neașteptat în felul următor: de sâmbătă până miercuri, Atena, apoi zburat de acolo direct la Viena, unde ne-am întâlnit cu prietenii cu care am fost în Malta, ca să vedem târgul de Crăciun; vineri am plecat cu toții spre Ungaria, cu popas de shopping, iar weekendul de final de vacanță l-am petrecut la Debrecen, la spa. Mi-a plăcut să revăd Atena după 15 ani, deși vremea nu ne-a lăsat să ne bucurăm de oraș în toate zilele, la Viena am îndurat un frig ce a redus mult din plăcerea de a hoinări, însă mi-am luat revanșa la Debrecen unde am zăcut o zi întreagă în apa termală.

Acropole, Atena
Acropole, Atena
Atena
Atena
Noiembrie în Atena
Noiembrie în Atena

1 Decembrie la Viena
1 Decembrie la Viena
Viena
Viena
Târgul de Crăciun, Viena
Târgul de Crăciun, Viena

Iar ca să termin recapitularea, finalul de an ne-a prins, alături de alți oameni faini la Măgura, în județul Brașov. Zăpadă, peisaje de vis, voie bună, drumeții, jocuri de societate, povești…pachet aproape complet!

Măgura, Brașov
Măgura, Brașov
Piatra Craiului
Piatra Craiului
un căluț, eu și Bucegii în fundal
un căluț, eu și Bucegii în fundal
Munții Bucegi
Munții Bucegi

Am avut un an generos din punct de vedere al călătoriilor, am văzut 4 țări noi și multe locuri în premieră, extrem de bogat din perspectiva oamenilor cu care mi-am petrecut aceste zile (lejer peste 60! însă nu pun poze pentru că asta ține de sfera privată a fiecăruia și nu pot decide în numele altora), cu amintiri și povești de pus la colecție.

Pentru 2017 am din nou o listă de dorințe, locuri la care visez, planific, socotesc și trag linie, însă las loc și neprevăzutului (mulțumesc 2016 pentru lecție!), asta așa ca să am o abordare mai echilibrată a vieții (hmmm, asta a fost prea ”deep”, nu mi se potrivește 🙂).  Și mi-ar plăcea să șterg praful mai des pe aici- de timp fac rost, subiecte am, cu mintea concentrată în această direcție stau mai greu, dar lucrez la asta! 🙂 Să avem un an bun!

Read More

2 comments

  1. 🙂 Ai avut un 2016 frumos, mi-a placut recenzia lui. Iti doresc sa ai parte de un 2017 plin de calatorii. Eu mi-am propus ca in fiecare luna sa ajung intr-un loc in care nu am mai fost, sper sa ma tin de propunere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *