Vacanța-circuit în Andaluzia

Îl aveam în minte, la nivel general, de vreo 3 ani; anul acesta am rezistat oricăror devieri legate de alte planuri de călătorie și ne-am hotărât: septembrie, Andaluzia!

Și eu fiind managerul de proiect :))) la partea cu organizatul călătoriilor, m-am apucat de adunat informații, citit, întrebat lume, studiat harta, ca să pun cap la cap, când, de unde până unde, cum, cât timp, ce buget etc.

Punctul de plecare în stabilirea traseului, a fost Alhambra, renumitul palatul medieval maur din Granada și cel mai popular monument spaniol (zice-se, că nu m-am apucat să compar cifre și să văd sondaje concrete). Poate un indicator e faptul că trebuie să îți rezervi biletul cu ceva vreme înainte, dacă dorești să ajungi să-l vizitezi. Ceea ce am și făcut: am intrat pe site și cu chiu cu vai, am mai găsit bilete disponibile pentru 21 septembrie (eram prin iulie). Apropo, îmi spuneți ce obiective turistice (muzee, palate, castele sau altceva legat de istorie) ați vizitat care să fi avut biletul de persoana mai mare de 45 €, căci în cazul meu cam acesta a fost vârful până în prezent ? Buun, luând în considerare că la ora 10 dimineața, în data menționată, aveam întâlnire cu ghidul (revin separat cu detalii despre bilete și vizita obiectivului, impresii și altele) m-am apucat să construiesc traseul.

Alhambra
Alhambra

 

Iată, într-o prezentare succintă, care a fost circuitul prin Andaluzia, iar pentru fiecare o să revin ulterior cu detalii și mai multe poze:

Avion: am vrut să plecăm din Cluj, ceea ce însemna că nu aveam un zbor direct pentru sudul Spaniei; aveam de ales între Madrid și Valencia. Am ales Valencia, strict subiectiv- îmi era dooor! Am ajuns sâmbătă seara acolo, ne-am plimbat, reamintit, bucurat.

Ziua 1:  Valencia- Granada aprox. 500 km. Toată ziua era prevăzută în planul meu pentru road trip lejer, așa că doar pe la prânz am luat mașina închiriată care urma să ne plimbe de-a lungul întregii vacanțe și am pornit. Cum nu eram deloc pe grabă, am oprit în Alicante pentru vreo 3 ore. Plimbat prin zona portului și a plajei, servit prânzul, plăcut!

Plaja Alicante
Plaja Alicante
Alicante
Alicante
Alicante
Alicante

 

Ziua 2: Granada. Momentul mult așteptat: Alhambra! Petrecut pe acolo vreo 4 ore, apoi plimbat prin oraș ( foooarte drăguț!), urcat la Mirador de San Nicolas ca să avem imaginea palatului și din acest unghi, bucurat de atmosferă, descoperit orașul.

Alhambra
Alhambra
Alhambra
Alhambra
pe strazile Granadei
pe strazile Granadei

 

Ziua 3: Granada- Sevilla 250 km. Tot restul zilei, plimbat pe străzi, străduțe, parcuri, piețe. Wooow, Sevilla! Atmosfera, orașul, clădirile, mi-au depășit cu mult așteptările.

Sevilla
Sevilla
Sevilla
Sevilla
Sevilla
Sevilla

 

Ziua 4: Sevilla toată ziua. Vizitat Real Alcazar, complexul unde elementele maure se împletesc cu cele creștine, Catedrala din Sevilla, Plaza de Espana, plimbat pe malul fluviului Guadalquivir, străduțe, parcuri…stiți povestea deja.

Catedrala din Sevilla
Catedrala din Sevilla
Real Alcazar - Sevilla
Real Alcazar – Sevilla
Plaza de Espana - Sevilla
Plaza de Espana – Sevilla

 

Ziua 5: Sevilla- Cadiz- Vejer de la Frontera- Zahara de los Atunes.  Puțin peste 200 km în total. Plimbat prin Cadiz, abătut puțin de la drum ca să vedem Vejer de la Frontera, conform unui ghid, satul unde rădăcinile maure au fost păstrate poate mai bine ca în oricare altă localitate andaluză. Bine, bine, frumos nu am ce să zic, doar că satul avea peste 12000 locuitori…mental, asociasem cuvântul sat cu o altă imagine. Oare când o fi fost scris ghidul meu? :)))   Ahhh, și apoi Zahara de los Atunes, mic sat pescăresc cu o plajă absolut fantastică!

Cadiz
Cadiz
Vejer de la Frontera
Vejer de la Frontera
Zahara de los Atunes
Zahara de los Atunes

 

Ziua 6: Zahara de los Atunes- Gibraltar-Marbella.  Sub 200 km. Urcat pe the Rock of Gibraltar, atacată de o maimuță, chestii normale…. Plimbat prin oraș cu o fostă colegă de serviciu și soțul ei, cină frumoasă, povești, plecat la ceas de seară târzie spre Marbella.

Gibraltar
Gibraltar
The Rock of Gibraltar
The Rock of Gibraltar

 

Ziua 7: Marbella sau hai să vedem și noi ce anume atrage bogații Europei în această stațiune. Frumos, nu am ce zice, dar dacă aș avea banii lor, cred că aș găsi locuri mai faine. Zic! Cred că e mai mult un loc de rendez-vous și de etalat mașina, firma și femeia, decât ceva aparte ca și arhitectură sau plajă. Aș reveni pentru atmosferă, să văd cum e în plină vară.

Marbella
Marbella
Marbella
Marbella
Marbella
Marbella
Marbella
Marbella

 

Ziua 8: zi de Pueblos Blancos, Juzcar (satul ștrumfilor), Ronda și apoi înapoi la Marbella. 200 km dus-întors.  Defileul El Tajo și Puente Nuevo se combină într-un peisaj spectaculos.

Juzcar- satul strumfilor
Juzcar- satul strumfilor
Juzcar- satul strumfilor
Juzcar- satul strumfilor
Ronda- Defileul El Tajo și Puente Nuevo
Ronda- Defileul El Tajo și Puente Nuevo
Ronda- Defileul El Tajo și Puente Nuevo
Ronda- Defileul El Tajo și Puente Nuevo
Ronda
Ronda

 

Ziua 9: road trip Marbella- Roquetas de Mar- Cartagena, aprox. 470 km. Cu mai multe opriri pe drum pentru că o fi sudul acela arid, dar are și locuri unde peisajul te determină să emiți exclamații de bucurie și admirație!

sudul Spaniei
sudul Spaniei
sudul Spaniei
sudul Spaniei
sudul Spaniei
sudul Spaniei
Roquetas de Mar
Roquetas de Mar

sudul Spaniei
sudul Spaniei

 

Ziua 10: Cartagena- Benidorm- Valencia. 275 km. Despre Cartagena nu am nimic să vă spun: am ajuns târziu, am dormit prost la un hotel de la care aveam alte așteptări, așa că a doua zi dis-de-dimineață, am și plecat la drum. Și bine am făcut deoarece nu puteam să trec pe lângă și să nu mă abat la Benidorm! În primul rând pentru că m-am întâlnit cu o colegă de facultate pe care nu o mai văzusem de vreo 9 ani, iar în al doilea rând pentru că eram nerăbdătoare să revăd stațiunea unde am petrecut o vacanță minunată în iulie 2012. Cu ocazia asta, am urcat pe cel mai înalt hotel din Europa de unde am putut admira marea și orașul.

Benidorm, vazut de pe Gran Hotel Bali
Benidorm, vazut de pe Gran Hotel Bali
Benidorm, vazut de pe Gran Hotel Bali
Benidorm, vazut de pe Gran Hotel Bali
Benidorm
Benidorm
Benidorm
Benidorm

 

Seara, avionul înapoi la Cluj.

Ca și final:

 • nu am făcut un total al kilometrilor, deși aș putea ușor, oricum au fost peste 1000; mașina ne-a costat aproximativ 200 € (Buget), opțiunea de al doilea șofer 75 €, combustibilul aprox 150 €, iar autostrada sub 20 €. În orașe, nu am folosit mașina. Am lăsat-o la hotel (am plătit parcarea la toate, mai puțin la unul)
 • singurul lucru care nu a ieșit bine a fost partea cu Cartagena. Eu zic că e un scor bun :)))
 • pe viitor, când o să mă apuce dorul de sudul Spaniei, o să fac un traseu pentru Ubeda, Baeza, Cordoba, delta fluviului Guadalquivir- Parcul Național Coto Donana. Timpul acum nu mi-a permis să includ și aceste locuri în circuit.  Sau poate un schi în Sierra Nevada? 😉
 • sfârșitul de septembrie pentru vizitat Granada, Sevilla, Ronda este o perioadă excelentă. Timp frumos, soare plăcut,  o medie între 25-27 de grade. Nerecomandat iulie-august.
 • pentru zona cu marea, neeeh…trebuie mai repede! Cel târziu până în 15 septembrie pentru sud. Bine că scopul nostru nu a fost neapărat marea, pentru că nu ar fi fost câștigătoare alegerea: apă mai rece și soare blând.
 • și finalul finalului: ADOR SPANIA!

 

Stați că mai am ceva cerneală: 1. de anul viitor, vom avea curse directe din Cluj și spre Alicante (Wizz) deci ne mai apropiem puțin de sud 2. mă apuc chiar acum să fac harta traseului la categoria Călătorii pentru această vacanță, ca să fie totul mai vizibil și o să adaug și hotelurile- majoritatea au fost o alegere bună. 

Read More

4 comments

 1. Am fost si eu in Andaluzia si am ramas puternic impresionata. Visez sa revin fiindca mi-au mai ramas atateaaaa de vazut. Regret ca nu am masina (nici carnet) fiindca zona asta e destul de greu de descoperit pe cont propriu (autobuzele intre sate merg rar, 2-3 pe zi) si practic pierzi o gramada de timp. Iubesc Sevilla, iar Cordoba e de vis. Sper sa ajung data viitoare in Ronda, Satul Strumfilor, Granada, Alhambra si Pueblos Blancos. Cam mult … :)))

  1. Alice, sper sa ajungi din nou in curand! Si mie mi-a placut zona foarte mult. Partea aceea cu Cordoba si Jaen mi-a ramas si mie restanta. Cred ca e foarte frumos si acolo…

 2. Când vă hotărâți să vizitați Andaluzia, va pot oferi cazare in Torremolinos, la 15 km de Malaga, foarte bine comunicat, plaja excelenta si loc ideal, ca si bază de plecare pentru a vizita Andaluzia. Recomand toamna, iarna si primavara pentru vizite, vara doar plaja 😉 e foarte cald aici vara dar iarna e foarte blândă si mult soare, perfect pentru plimbari. Va las lincul paginii mele. Va aștept
  https://www.facebook.com/HolidayRentCostaDelSol/

  1. Multumesc! nu este prevazuta o calatorie din nou in acea zona, insa poate sunt alte persoane care citesc aici informatii si care ar fi interesate 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *