De pe-ale muzeelor meleaguri: două în Amsterdam, unul în Eindhoven

Nu am uitat că trebuie să termin poveștile despre ieșirea din Olanda. Așa că pot să vă spun că ziua a treia (era într-o luni) a fost rezervată Amsterdamului. Deja cunoscusem puțin orașul chiar în prima zi, însă cum vremea a fost destul de bună pentru noiembrie, am zis că trebuie profitat din nou de priveliștea oferită de străduțe și canale, în luminile toamnei târzii.

Amsterdam
Amsterdam

Așa că timp de câteva ore, am bătut din nou orașul. Atât pe zi, cât și după lăsarea serii. Pozele le vedeți mai jos. P.S după poze-click pentru o dimensiune mai potrivită-, povestea continuă mai jos 🙂

biciclete prin Amsterdam

străduțe Amsterdam
străduțe Amsterdam

aici voi veni, data viitoare
aici voi veni, data viitoare

canale Amsterdam

yamyyy....brânzeturi olandeze
yamyyy….brânzeturi olandeze

Știu că sunt mulți cei care resping ideea de a vizita muzee, tocmai plecând de la faptul că timpul ar trebui petrecut pe stradă, în mijlocul localnicilor, să simți orașul pe viu, să te plimbi, să-i surprinzi detaliile și specificitatea, să-l descoperi așa cum este el, în prezent. Ei bine, consider că și eu reușesc să descopăr un loc, fără să evit muzeele. Pentru că îmi plac foarte, foarte mult! Le prefer pe cele de istorie și mai puțin pe cele de artă. Sunt câteva excepții și aici mă refer la artiștii cunoscuți, ale căror creații vreau să le văd mai mult de curiozitate, nu pentru că aș cunoaște detalii de tehnică sau orice altceva care ține de artă.

Buuuun, și în această ordine de idei, în acea zi de luni, printre plimbări, am vrut să vizităm și niscaiva muzee sau obiective turistice. Socoteala de acasă, adică ce mi-ar fi plăcut să văd, după cum povesteam aici, nu s-a potrivit cu cea din târgul olandez. Cum timpul era limitat, am mers doar pe două obiective, fiecare având de ales câte unul. Eu am ales casa Annei Frank, iar Andrei…Rijksmuseum! 🙂 și desigur, am mers împreună în fiecare din aceste locuri, ceea ce înseamnă că am ajuns fie unde ”îmi doream”: într-un muzeu de artă.

– Rijksmuseum: e deschis în fiecare zi, de la 9-17, biletul pentru adulți costă 17,50 € (sub 18 ani, intrarea e gratuită; eh, ce ziceți? așa, drept încurajare înspre artă, a tinerilor). Nu știu cum e în sezonul mai cald, când poate sunt mai mulți turiști, dar in noiembrie, nu am stat la coadă. Acum, ce pot să vă spun despre muzeu? e plin de tablouri :))) analiză de blondă într-ale picturii., ce mai ?!?  Acum să vorbim serios, mi-au plăcut și mi-au rămas în minte următoarele: Rondul de noapte, a lui Rembrandt pentru faptul că-i citisem povestea, pentru multitudinea de indicii, pentru detaliile redate atât de bine etc, Lăptăreasa a lui Vermeer (redată cu atâta finețe de parcă ar fi o fotografie veche), cele trei căsuțe de păpuși, dintre care, cea mai celebră, cea a Petronellei Oortoman, membră a unei familii înstărite ale Amsterdamului secolului XVII. În acea vreme, căsuțele de păpuși erau un hobby, iar căsuța Petronellei a devenit atât de apreciată pentru faptul că, pe lângă nivelul de detaliu impresionant, toate elementele au fost create păstrând scara proporțiilor între acestea, ca și în realitate, precum și pentru că toate obiectele au fost realizate din exact același material ca și cel folosit la obiectele reale. Mi-au plăcut atât de mult căsuțele, le-am admirat îndelung până când am căzut eroic, doborâtă atât de ochii care începeau să-mi lăcrimeze de la toate detaliile pe care încercam să le surprind, cât și de un val de fetițe care au atacat camera- cred că erau vreo douăzeci- treizeci de copii, în același timp, în aceeași încăpere.  Așa….iar ultima amintire plăcută rămasă de aici, e Biblioteca de Istoria Artei, cea mai mare din Olanda, și pe care o puteai admira discret și în perfectă liniște, de la un etaj superior. Înăuntru, miros de cărți, oameni studioși și liniștea aceea îmbietoare a bibliotecilor.

bucătărie din căsuța păpușilor
bucătărie din căsuța păpușilor
încăpere din Rijksmuseum
încăpere din Rijksmuseum
încăpere din Rijksmuseum
încăpere din Rijksmuseum
 Rijksmuseum
Rijksmuseum
Biblioteca de Istoria Artei din Rijksmuseum
Biblioteca de Istoria Artei din Rijksmuseum
Biblioteca de Istoria Artei din Rijksmuseum
Biblioteca de Istoria Artei din Rijksmuseum
Rondul de noapte- Rijksmuseum
Rondul de noapte- Rijksmuseum
 Rijksmuseum pe exterior
Rijksmuseum pe exterior
I am and love Amsterdam!
I am and love Amsterdam!

– casa Annei Frank. Programul variază, dar de regulă e deschis până mai târziu (19, 21, ba chiar ora 22). Pe biletul de intrare am plătit 9 € . Aici nu pot să zic că ai ce să vezi, ca și obiecte. E o casă, cu faimoasa anexă secretă în care s-au ascuns timp de doi ani, opt persoane, evrei, în timpul celui de-al doilea război mondial, iar de ce…cred că nu mai e nevoie să detaliem. Au reușit să rămână acolo, până când au fost descoperiți (desconspirați, mai bine spus). În tot acest timp, Anne Frank a ținut un jurnal, în care a redat atât șirul evenimentelor, cât mai ales ce simțea ea, raportat la tot.  Jurnalul i-a devenit celebru. Îl citesc și eu acum, dar nu am spor…nu pentru că ar fi o scriitură dificilă ( e totuși o carte scrisă de o adolescentă), ci pentru că mă apucă tristețea încă de la primele rânduri.  Ziceam că în casă nu ai ce să vezi mare lucru, ca și obiecte; a fost golită, însă, parcă și în lipsa mobilierului și a celorlalte elemente, casa transmite ceva…când te gândești la povestea celor care s-au ascuns acolo, la soarta lor, te încearcă niște sentimente de tristețe amestecate cu furie. Cel puțin… La toate astea se adaugă, filmulețele despre viața lui Anne, mărturii ale oamenilor care au cunoscut familia Frank. Emoționant…și din nou, trist! de aici nu am poze, îmi pare rău!

Cam asta vă pot spune, în linii mari, despre cele două muzee văzute la Amsterdam.  Ar mai fi de vizitat și altele, dar rămâne pe o dată viitoare.

Luni seara, ne-am întors în Eindhoven (cu un banal tren, care avea wifi :))) A doua zi, marți, avionul era abia la prânz. Așa că, am profitat de cele câteva ore și am vizitat muzeul Philips.  Pentru că da, istoria Philips a început din Eindhoven, drept urmare marca e la loc de cinste în zonă.  Sincer, nu m-am așteptat să-mi placă atât de mult….dar chiar mi-a plăcut: într-un spațiu relativ restrâns pentru un muzeu, reușești să parcurgi toată istoria Philips, de la primele invenții și până la aparate de ultimă generație. E așa, ca o plimbare vizuală prin tot ceea ce a scos Philips pe piață, plus explicațiile aferente, ajutătoare. Știați că aici se află expusă o mănușă albă, tipic Michael Jackson, pe care chiar artistul și-a comandat-o pentru un viitor turneu, care până la urmă nu a mai avut loc…și pe care Philips a creat-o special pentru el, cu leduri atașate? Poate că un astfel de muzeu nu sună interesant, dar chiar e, iar de asta vă puteți convinge făcându-i o vizită, dacă sunteți în zonă. Intrarea e 8 €, iar programul e ceva mai restrâns- de la 11 la 17.

Muzeul Philips Eindhoven: așa a început tot
Muzeul Philips Eindhoven: așa a început tot
anii 50- 60?
anii 50- 60?

Cu acest periplu prin muzee, ne-am încheiat city-break-ul la Amsterdam. Dacă aveți în plan o escapadă pe acolo și dacă vă surâde câte ceva din ceea ce v-am povestit aici, mă bucur!

[google-map-v3 shortcodeid=”f560a86a98″ width=”600″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Amsterdam, Holland{}1-default.png” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Read More

9 comments

  1. Lina, multumesc pentru feedback. Uitasem cum e sa primesti unul de genul asta. Presupun (doar, pentru ca nu ai dat mai multe detalii) ca vorbesti de tandemul Haga-Amsterdam si de rolul fiecaruia. Ca sa mergem mai departe din punctul asta, ai putea sa-mi dai sursa care atesta clar, ca Amsterdam nu e capitala Olandei?
   Macar sa fiu si eu lamurita o data si pentru totdeauna. Iti multumesc ca ai poposit aici, desi stilul meu de comunicare e cam diferit de al tau, chiar si atunci cand cineva greseste.Ceea ce, in cazul de fata, nu s-a dovedit inca. Astept sa-mi dai mai multe detalii, te rog. Merci!

 1. Bună :). N-ai greşit cu nimic. O fi ea Haga capitală de facto, cu parlament, regină, guvern şi Curte Constituţională, dar atâta timp cât constituţia olandeză îi rezervă expres titlul de capitală oficială Amsterdamului (şi o face), nu văd de ce ţi-ai bate capul cu un comentariu aruncat aşa,în doi peri (ca să nu spun în scârbă). Călătorii minunate şi pe viitor!

  1. merci, Ioana! eh…am vrut sa vad pe ce se bazeaza cand face o afirmatie de acest gen, dar se pare ca nu o sa aflu… 🙂

 2. Mie Rijksmuseum mi-a placut foarte mult. As putea sa-l pun lejer pe lista mea drept cel mai frumos muzeu pe care l-am vazut vreodata. Si nu au fost putine.

  1. Marian, daca ar fi sa faci un top trei al celor care ti-au placut cel mai mult, care ar fi acela? Si mai ales, de ce? Poate imi dai idei….:) o zi frumoasa!!!

 3. Bonus: Muzeul Maritim din Barcelona.

  Iar daca mai ajungi in Museumplein in Amsterdam, la doi pasi de Rijksmuseum se gaseste House of Bols. Un muzeu dedicat unei bauturi traditionale olandeze. Cu servire la sfarsitul vizitei. E undeva intre Rijksmuseum si muzeul Van Gogh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *