Poate părea haotic dar…

…am o explicație! 🙂 Mă refer aici la stilul blogului meu și al poveștilor pe care le înșir.

Cum călătoriile au fost tot timpul parte din viața mea, cum prima vacanță în străinătate, fără părinți, se întâmpla undeva prin vara lui ’95, adică la 12 ani neîmpliniți, iar povestitul pe blog l-am început abia în februarie anul acesta, am o sumedenie de amintiri și experiențe de împărtășit din toată această perioadă. Iar poveștile îmi vin de-a valma, fără să țină  neapărat cont de vreo ordine cronologică, legătură cu articolul de dinainte, anotimp etc etc. Se întâmplă să fie și așa, după cum e cazul articolelor din vacanța în Singapore și Bali, dar asta pentru că așa am avut poftă să povestesc și nu pentru că am vreo rigoare sau vreun plan strict.

Îmi plac foarte mult poveștile, mai ales cele din călătorii- cred că am mai zis-o de foarte multe ori- iar de cele mai multe ori când vreau să scriu pe blog, încerc să-mi închipui că sunt la o cafea cu prietenii și povestim de vacanțe (cum de altfel se întâmplă de atâtea ori). Iar când te apuci să povestești așa relaxat, de un subiect atât de drag, nu prea ai reguli fixe. Așadar acesta e stilul meu: scriu după cum îmi amintesc și după cum am poftă.

Totuși, ca să păstrez o organizare cât de cât în structura jurnalului, am recurs la trei metode.

Prima e dată de categorii, care reprezintă în ceea mai mare parte, țările în care am fost (în dreapta ecranului). Încă nu am trecut tot, pentru că nu am trecut prin cel puțin o poveste din țara respectivă, ca să-i creez o categorie. Ca și număr sunt vreo 20 de piuneze-țări. Cam puține pentru lumea bloggerilor de travel din România, dar lucrez la asta :). Să nu uităm însă că experiențele contează mai mult, și nu o cifră. Dar și experiențele astea se diversifică din ce în ce mai frumos, când crește numărul țărilor în care ai ajuns și nu te limitezi doar la un anumit spațiu…Așa că planul meu e să fie cât mai multe țări! Ca să revin la categorii, dacă cineva e interesat de o anumită țară, click acolo și îmi află poveștile din acel loc. Cred că partea cu idei de vacanță o voi șterge, pentru că de fapt, toate țările sunt, pentru mine, idei!

Apoi, pe același principiu, am început să înșir și vacanțele, în mod cronologic, dar în sens invers. Nu am terminat, m-am oprit la 2009. Planul e ca printr-un click, pe poza călătoriei respective, să se poată descoperi traseul, mijloacele de transport folosite, cazările, precum și articolele-povești din vacanța respectivă. Mai am mult de lucru la ele, doar câteva sunt disponibile. Ideea mi-a venit de la faptul că pe lângă poveștile standard, legate de cum a fost, ce ai văzut, sunt foarte multe întrebări- absolut justificate- legate de logistică. Nu dau sfaturi, ci povestesc cum am făcut eu. Dacă inspir sau ajut pe cineva, cu atât mai bine pentru că și eu mă ajut de informațiile primite sau căutate intenționat de/la alții.

Ultima categorie și cea mai dragă mie e harta cu piuneze. O pot admira fără să clipesc. Îmi sunt atât de dragi piunezele acelea pe care eu le-am pus acolo și harta pe care vreau să o văd plină de ele peste ani. Asta e comoara mea și de asta sunt cea mai mândră. Știți că este o întrebare standard la interviuri, în legătură cu cea mai mare realizare a ta de până acum sau ceva de care te simți cel mai mândru. Răspunsul meu e harta aceasta cu călătorii. Simplu, dar în același timp profund pentru mine. Încă nu sunt puse toate piunezele de până acum, din același motiv menționat mai sus: nu am povestit încă cel puțin un aspect despre piuneza respectivă, și nu vreau să o adaug fără o poveste. Ideea era ca printr-un click pe piuneză, să descoperiți poveștile din acel loc. Deocamdată nu se poate lega decât un articol.  🙁   E o limitare ce ține de plugin-ul hărții care sper că va fi înlăturată la un moment dat.

Așa că puteți să mă însoțiți în poveștile mele redate după cum am poftă sau să mergeți direct la una din secțiuni, pentru o perspectivă, să-i zicem, mai organizată.

Și vă aștept cu mare drag și interes și comentariile! O duminică frumoasă!

Read More

2 comments

  1. Nu sunt deloc haotice, pana la urma e bolgul tau, scrii si ti-l structurezi precum simti. Cui ii place te va citi oricum 🙂
    Cat despre piuneze, si eu cred ca experientele in sine conteaza mai mult decat bifarea destinatiilor :p.
    Spor la calatorit si la scris!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *