Gardens by the Bay și Supertrees Singapore

Din categoria de ce la alții se poate și la noi nu….dar mai bine să nu începem dezabterea, nu?

Deschise în 2012, grădinile fac parte din planul statului de a integra în oraș, cât mai mult spațiu verde. De aceea, după recuperarea a 101 ha de teren de sub ape, s-a lansat un concurs internațional menit să atragă cele mai interesante proiecte verzi, cu care ar putea fi pus în evidență acest spațiu, fără a se uita componenta turistică a acestuia.  Preț de 6 ani, s-a lucrat intens la realizarea grădinilor și a atracțiilor acestora. Și să vedeți rezultatul! click pe poze pentru o mai bună rezoluție

Gardens by the Bay văzute de pe Marina Bay
Gardens by the Bay văzute de pe Marina Bay

Când am întrebat un cunoscut care fusese deja în Singapore , ce să vedem aici, primul răspuns, clar și hotărât, a fost copacii cântători! Așa că aceștia au fost pe lista de văzut, chiar din prima zi! Supertree (numiți și copacii high-tech) se află amplasați în Gardens by the Bay, și sunt realizați de fapt, din tuburi de beton, peste care este aplicată o structură metalică unde sunt fixate peste 200 de specii de plante. Aceste plante îmbracă tuburile de jur împrejur, dând astfel senzația de viu și mascând betonul. Copacii aceștia artificiali sunt prevăzuți cu panouri fotovoltaice care colectează energia solară în timpul zilei, pe care noaptea o folosesc la iluminarea lor. Cu înălțimi între 25 și 30 de metri, aceștia sunt într-adevăr ceva aparte în peisaj, jucând atât cartea ecologică, cât și cartea turistică.  Seara, la ore fixe, începe rapsodia copacilor. Un show de lumini și muzică nemaipomenit de frumos! Spectacolul poate fi văzut atât de jos (recomandat), cât și de pe pasarela suspendată (OCBC Skyway) între doi copaci, aflată la o înălțime de 22 de metri. Biletul pentru urcare costă 5 $ singaporezi și este recomandat să nu se depășească 15 minute sus- sunt atenți la supra-aglomerarea acesteia. Cum intrarea în grădini este gratuită, poți să te bucuri de spectacol și de jos, și poate se vede chiar mai frumos decât de pe pasarelă.

Supertree Singapore
Se vede la calitate că e dintre pozele făcute de mine, nu? :)))
Se vede la calitate că e dintre pozele făcute de mine, nu? :)))
Se vede la calitate că e dintre pozele făcute de mine, nu? :))) (adică slabăăăă)
Cloud Forest și Flower Dome
Pasarela dintre copaci
În plan stânga-jos, aleea de acces dinspre Marina Bay
Supertree Singapore
Un view de milioane…

Shuttle Service
Cel mai înalt dintre copaci

În copacul cel mai înalt,este amenajat un restaurant și un bar, Indochine, accesibil ca și prețuri (mă așteptam la altceva dată fiind locația și perspectiva pe care o ai de acolo, asupra zonei). Urcarea costă 19 $ singaporezi (seara), iar în preț este inclusă și o băutură sus la bar. După cum ziceam și aici, am prins o vreme excelentă în Singapore, de aceea timpul petrecut în barul acesta în aer liber, mi s-a părut foarte agreabil: muzica relaxantă, perspectiva asupra orașului la ceas de seară, vapoarele în imediatul port, luminate ușor, cald precum era în serile de vară, de altădată, de la noi (vă dați seama că vorbesc de căldura de seară estivală, la timp trecut?).

Perspectivă din Indochine bar
Supertree Singapore la ceas de seară
Supertree Singapore la ceas de seară

Supertree și Marina Bay

Grădinile oferă multe atracții turistice– nu am reușit evident să le vedem pe toate (știu pe cineva care se bucură, pentru că e motiv de reîntoarcere). Ne-am plimbat pe alei (se poate lua și un Shuttle service dacă vrei să te deplasezi mai ușor), am admirat organizarea lor, verdele și curățenia, faptul că la fiecare intersecție erau indicatoare spre orice te-ar fi interesat să vezi, ne-am bucurat de diversitatea mâncărurilor pe care le poți savura în aer liber (dar spațiu organizat- nu uitați că suntem în Singapore, totuși) la Satay by the Bay.
În toată plimbarea, mi-a atras atenția unul din spațiile destinate copiilor, și anume the Water Play.  Aici sunt amplasate tot felul de dispozitive (am văzut că majoritatea erau în formă de flori și animale) care sunt prevăzute cu senzori care detectează mișcarea copiilor, și generează și mișcarea apei  în consecință și diverse efecte care rezultă în stropirea neașteptată a copiilor. Ce mai țipete, ce mai veselie! Era destul de cald afară și așa m-aș fi alăturat și eu grupului, însă limită de vârstă era de 12 ani… Părinții îi supravegheau de sub o cupolă imensă, în formă de frunză ( cât de mișto e ideea, nu?).

Water Play
Cupola în formă de frunză
Veselieeeee

Din cele patru zile petrecute în Singapore, cred că în vreo trei, am dat câteva ture pe acolo, așa doar cât să simțim atmosfera și să ne tot minunăm cât de frumos poate fi amenajat un parc și câte idei se pot genera și aplica…dacă ai voință.

Descoperă și celelalte articole din această călătorie : Singapore/Bali- iulie 2014

Read More

3 comments

    1. Merci, Andreea! din pacate, nu scriu atat de des precum mi-as dori; inca nu reusesc sa integrez scrisul pe blog, in viata mea, in termeni de constanta…trebuie sa ma stradui mai mult!

  1. Flori, dupa doua zile intense…foarte intense, la serviciu, sa vin acasa si sa descopar comentariul tau, a fost asa…ca un balsam! Iti multumesc! Legat de copacei si spectacolul lor, chiar e ceva aparte! si mie mi-a placut foarte mult si ma tot uit din cand in cand la filmulete. Spor la calatorit si tie si te mai astept pe aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *