Albastru și verde de Plitvice

Anul trecut, în august, am fost pentru prima dată în Croația. Destul de târziu, zic eu, dat fiind faptul că pentru noi, cei din vest, e aproape și destul de repede de ajuns. Dar bine că am ajuns, căci pentru mine e dificil cu alesul destinațiilor- am atât de multe locuri de văzut pe lista mea, încât nu știu ce să aleg prima dată!

Ținta era, evident, litoralul, dar nu puteam să ajungem acolo, fără să trecem, mai întâi, pe la Parcul Național Plitvice- cel mai mare parc natural din Croația.  Am pornit din Cluj vinerea seara, am dormit la rude în Oradea, așa că sâmbătă dimineață, cam pe la 10, ieșeam din țară.   Seara, în jur de 7, eram în Plitvice, după un drum lejer pe autostradă înspre Budapesta, apoi Zagreb.  Apropo, în jurul Zagreb-ului, pe sensul celălalt, dat fiind faptul că sâmbăta cam pleacă-vine lumea, era un ambuteiaj care se întindea pe o distanță bună. Mă mir că noi nu am prins pe partea noastră…poate că era mai multă lume care pleca de pe litoral vs câtă venea. Oricum, am ținut cont de asta, și cum sâmbăta următoare trebuia să trecem tot pe aici, am ales ca pe acea porțiune să mergem pe națională- nu am prins trafic deloc, am trecut prin niște sate foarte drăguț aranjate, așadar a fost o alegere bună (cu un click pe poze, se pot vedea mult mai bine)

Înapoi la Plitivice. Cum am vrut să profităm de parc, fără să fim pe grabă,  am ales, încă de acasă, să stăm două nopți în zona respectivă. Sora prietenului meu a găsit o cazare foarte drăguță, pe care o puteți vedea aici: la parterul unei case, un apartament spațios, pentru patru persoane, undeva la 60 de euro pe noapte. Satul Smoljanac, căci acolo era situat apartamentul, e la aproximativ 10 km de lacuri, arată foarte frumos și îngrijit, cu supermarket și câteva restaurante, cu localnici care au știut să profite (în sensul bun) de atracția turistică pe care o au la doi pași- aproape toate locuințele aveau anunțuri cu cameră de închiriat, așadar dacă ajungeți în zonă, aici veți găsi unde să înnoptați.  O alegere foarte bună!

Duminică dimineață eram la coadă la una din cele două intrări (nu mai rețin care era, oricum am înțeles că sunt foarte aproape una de cealaltă). Fiind zi de weekend, de august, a fost cam aglomerat, atât la coada de la bilete, cât și, evident în parc. Poate ar fi totuși de evitat asemenea combinație- și weekend și august- că riști ca din cauza aglomerației să nu te mai bucuri de peisaj. Oricum, cam în 40 de minute de la așezarea la coadă, am ajuns și la bilete. Prețurile în perioada iulie-august sunt mari, după părerea mea: 180 de kuna (aprox 100 lei)/adult. Comparativ cu 110 kuna, din aprilie-iunie și septembrie-octombrie…e ceva! Deh, dacă nu am ascultat să NU mergem în august în Croația, suportăm consecințele- sunt sigură că și cazarea am fi găsit-o mai ieftină în septembrie, de exemplu.Trecând peste asta, lacurile arată demențial de frumos!!!

La intrarea în parc găsești traseele pe care poți să le faci, cu  lungimea și timpul aferent. Noi l-am ales pe cel mai lung, adică traseul K- variantele le puteți găsi și aici– ca să profităm la maxim de parc de-a lungul întregii zile. Din loc în loc sunt indicatoare cu traseele de urmat, îndeosebi la interesecții ca să știi în ce direcție ar trebui să te îndrepți. Noi am ajuns, datorită acestui traseu, până la lacurile de sus- sunt 16 în total, aflate la altitudini diferite.  Acolo sus, nici măcar nu mai era la fel de aglomerat.

Lacul cel mai de sus

Și așa a și fost: timp de aproape 8 ore, am hoinărit, mirat, tolănit, pozat, în acest minunat loc. În realitate e și mai frumos decât în poze, garantat! În incinta parcului există zone în care poți să stai la picnic- asta în cazul în care va aduceți cu voi sandvișuri- iar dacă nu, sunt câteva mici restaurante și cafeterii. Sunt chiar vaporașe care te ajută să traversezi lacuri, ca să-ți continui traseul. Ba chiar poți închiria și o barcă, să te plimbi romantic pe lac…

Oricât de doritori am fi sa alergăm nebuni spre mare- că dorul de ea, după luni sau poate an, în care nu ne-am văzut, numai un împătimit îl poate înțelege- Plitvice merită pe deplin o zi întreagă și un loc în planificarea zilelor de concediu!

[google-map-v3 shortcodeid=”f0668b29d4″ width=”600″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”true” addmarkerlist=”Plitvice, Croatia{}1-default.png” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Descoperă traseul, celelalte articole și alte detalii din această vacanță, pe pagina Călătoriilor meleCroația – August 2013!

Read More

3 comments

  1. Urmează să ajung și eu acolo luna viitoare; sunt super entuziasmată, mai ales că spui că arată și mai bine în realitate decât în poze.

  2. Ăsta o să fie ultimul obiectiv, după Plitvice ne întoarcem acasă. Dar, în Croația nu ne scapă Zagreb, Peninsula Istria și Insula Krk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *