Experiența închirierii unei mașini în Italia

Cum postul despre cazarea prin airbnb, a primit cele mai multe aprecieri (mulțumesc!!!), m-am gândit să împărtășesc cu voi și ultima experiență legată de închirierea unei mașini. Chiar dacă m-am referit aici mai mult la Italia, condițiile, opțiunile și aspectele la care trebuie să fim atenți atunci când închiriem o mașină, cred că sunt valabile în general, în foarte multe țări (cel puțin în Europa).

Așadar, ca să ajungem la La Clusaz, în Franța, am luat avionul Cluj- Bergamo, și de acolo am avut o mașină închiriată pentru întreaga săptămână de vacanță.

În aeroportul din Bergamo, sunt suficiente firme de închiriat mașini, de la cele internaționale, la cele mai micuțe, naționale. Poți să închiriezi pe loc, dar prețurile sunt mai mari decât dacă faci tranzacția, dinainte, pe net, sau, după cum am observat acum, riști să nu mai găsești mașină disponibilă. Așadar, cea mai bună și sigură variantă, după părerea mea, rămâne cea de a închiria mașina din timp, pe net.

Cardul

Înainte să începi căutarea, asigură-te că îndeplinești condițiile de bază : să ai permisul de mai mult de un an, iar tu, ca și șofer, să ai un card de credit pe care să-l folosești pentru închiriere.Am mai închiriat mașină în Portugalia și în Tenerife, dar acolo, a mers și cu card de debit. În schimb, la italieni, ca la mulți alții de altfel, e obligatoriu să ai acest tip de card.

Căutarea

Ca să găsesc cele mai bune variante, am folosit site-ul de aici.

Legat de modelele de mașini, fiecare știe ce vrea, ce i s-ar potrivi, ca mărime, spațiu, consum, buget etc. Pe lângă aceste aspecte, am fost atentă și la alte condiții sau opțiuni incluse în pachetul de închiriere :

– în primul rând, am ales parcarea aeroportului ca loc de preluare și predare a mașinii.

-apoi, ca și nivel de combustibil, am ales să o preluăm cu rezervorul plin și să-l aducem la fel.

-foarte importante au fost și opțiunile de anulare gratuită sau schimbarea rezervării gratuite (free amendment), pentru că nu știi niciodată ce poate apărea

-kilometrii să fie nelimitați (oricât ar părea de surprinzător, am văzut firme care te limitează, de exemplu, la 2000 km)

-a fost foarte important ca biroul firmei de închiriat să fie deschis la ora la care vroiam să preluăm și să aducem mașina înapoi (duminica, în cazul nostru, predarea la ora 18)

-să nu aibă restricții pentru trecerea graniței, în cazul nostru, în Franța

După triere, au rămas două firme pe lista mea : Buget și Maggiore. Prețul de la Maggiore era foarte bun în comparație cu cei de la Buget, undeva la 170 de euro pe săptămână versus 240 de euro. Am citit puțin pe bloguri și forumuri despre experiențele altor turiști, legate de cele două firme și, până la urmă, am rămas la Buget. Am găsit câteva povestioare mai puțin plăcute legate de Maggiore și am zis să nu risc. Buun, și Buget a rămas așadar.

Opțiunile și costurile suplimentare

La secțiunea următoare, a plății, poți să adaugi opțiunile pe care le dorești: șofer adițional, suport pentru schiuri, lanțuri pentru roți (obligatorii pentru munți). De asemenea, am ales să cumpărăm, tot online, și asigurarea. Dacă nu o cumperi online, îți este oferită că și variantă la biroul de la aeroport. E destul de important să o ai, pentru că niciodată nu știi ce se poate întâmpla. La nivel de asigurare, dacă se întâmplă o pagubă mai mică de 1000 de euro, atunci plătești tu direct, pe loc și te descurci după aceea cu firma de asigurări, iar pentru sumele mai mari de 1000, plătește direct firma de asigurare. Ca și cost total, am ajuns la 350 de euro/săptămână.

Hârțogăraia

La nivelul documentelor, totul a mers bine: am avut listate rezervarea mașinii online şi check in-ul de la avion, pentru întoarcere (firma de închiriere vrea o copie a acestuia), și ar fi fost bine să fi avut şi asigurarea listată, pe care o aveam, oricum, pe mail.

Garanția

De pe cardul de credit, îți este blocată o anumită sumă, pe care e bine să o afli dinainte, ca să știi ce sumă să ai în plus disponibilă pe card, pe lângă cea rezervată închirierii mașinii. În cazul nostru, datorită faptului că am plătit suma întreagă, online, garanția blocată a fost de (doar) 800 de euro. Chiar dacă știi suma care va fi blocată, e bine să ai puțin mai mult pe card, ca să fii acoperit în cazul în care mai apare vreo mică cheltuială suplimentară, legată de închiriere. De exemplu, că tot vorbeam de Maggiore și experiențe mai puțin ok, deși aici nu a fost neapărat vina firmei, cealaltă parte a grupului, și-a luat mașină de la ei, și au trebuit să aibă disponibili, pentru garanție, 1800 de euro…

Preluarea fizică a mașinii

Cu actele pregătite, cheia și desenul mașinii pe care sunt marcate zgârieturile, ne-am dus la parcarea special amenajată pentru mașinile de închiriat. Înainte de a prelua fizic mașina, am verificat dacă toate zgârieturile, se aflau redate și în schița pe care am primit-o. E foarte importantă verificarea, dacă vrei să nu ai probleme, când o returnezi. Noi, de exemplu, am găsit încă trei suplimentare, pentru care l-am rugat pe responsabil să modifice desenul mașinii, primit inițial.  Mici, dar erau ! Dacă e vorba de ceva mai important, nu ezita să faci o poză.

Ce a fost diferit față de ce am rezervat dinainte ?

-modelul mașinii : am ales un Seat Leon, am primit un Ford Focus, care nu apărea pe site, și de care am fost mai mult decât mulțumită

-rezervorul era la jumătate, fapt notat pe actele de închiriere, și ni s-a cerut ca la întoarcere, să fie tot pe acolo. Dacă cumva aduci mai mult, ce e peste, se plătește de către firmă, și la fel, și invers.

La predare, totul a fost mai mult decât bine : am respectat ora anunțată , am verificat împreună cu responsabilul mașina, iar apoi de la birou am ridicat un document de predare-primire, cu detaliile închirierii, de unde reiese că nu au fost probleme.

Sper să vă fie de folos!

Read More

4 comments

  1. Pfuai,nu-mi vine sa cred ca in Itaglia vietii ti-a mers (aproape)totul ca la carte.Atunci trebuie sa te consideri chiar extrem de norocoasa.Crede-ma.

    1. Te cred, Stefy! 🙂 stiu cum sta treaba cu Italia si italienii privitor la organizare si reguli…eu am rugat o colega sa sune de doua ori inainte, doar sa ma asigur ca totul e ok si sa fie totul clar la nivel de informatii.

  2. Uneori ma bucur ca nu am masina, alte ori mi-ar placea sa ma pot bucura de peisajele si satele de pe drum. Apoi zic din nou ca nervii din trafic nu sunt pentru mine, apoi imi amintesc totusi ce placut e sa te opresti mereu in puntele de panorame, sa poti sa te opresti la un restaurant traditional de pe traseu si sa mananci la preturi normale ….
    Avantaje si dezavantaje …

    1. Da, si eu vad la fel, cu avantaje si dezavantaje. Nu prea obisnuim sa folosim masina in vacante,de obicei merge foarte bine cu mijloacele de transport in comun. Insa, uneori, cum a fost de exemplu, acum, in Alpi, a fost si o necesitate si o placere in acelasi timp, pentru ca am putut sa ne deplasam usor sa vedem locuri frumoase si oameni dragi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *