Aproape de Mont Blanc

M-am întors ieri acasă, după o săptămână de munte, la prietenii noștri francezi. Cazarea am avut-o în Les Villards -sur-Thones, chiar lângă stațiunea La Clusaz, iar pe lângă zilele de munte și zăpadă (cu puțin schi pentru mine, pentru că nu sunt chiar o împătimită), am făcut câteva excursii, în care m-am întâlnit cu prieteni și am vizitat locuri frumoase, la Saint Jean de Maurienne, Chambery, Grenoble, Annecy și Chamonix.

Chamonix
Chamonix

La Chamonix am fost chiar sâmbătă, de 8 martie. Așa că, am profitat de ocazie și am zis să-mi fac cadou, un prieten nou ! dar, genul acela de prieten, pe care-l vezi de la distanță, pe care nu prea vrei să-l provoci, care îți impune respect atunci când îl privești, așa că doar stai, îl admiri și stabilești conexiunea  pe mod silențios, întrerupt doar de exclamații de profundă admirație, așa cam de la 1000 m distanță…

Pentru că doar atât m-a mai despărțit de prietenul care are ca și nume de familie Mont, iar ca prenume Blanc. Iar cel care ne-a facilitat apropierea, este Telefericul de pe Aiguille du Midi. Vechi de peste 50 de ani, telefericul te duce de la 1035 m la 3842 m, în aproximativ 20 de minute. Plecarea este chiar din centrul stațiunii, iar drumul dus-întors costă 55 de euro. Poate părea mult, dar merită! Panorama îți taie răsuflarea, iar amintirile nu au preț!

Aiguille du Midi
Aiguille du Midi

Până sus, sunt două opriri : prima, la Plan de l’Aiguille- 2300 m- unde este permisă ieșirea pe munte, deci poți să petreci ceva timp și să iei o cursă ulterioară, spre cea de-a două oprire, la 3777 m, unde sunt terase cu priveliști deosebite (printre care spre Monte Rosa și Matterhorn), poți să te plimbi printr-un muzeu sau să mergi la restaurant. De aici, printr-un lift, care trece chiar prin piatră, ajungi la 3842 m și la cel mai aproape punct permis în felul acesta, de Mont Blanc. Pozele vorbesc cât o mie de cuvinte :

Mont Blanc
Mont Blanc
Monte Rosa
În depărtare, Monte Rosa
Terase
Terasele de la 3777 m, în depărtare,în vale, Chamonix

Din decembrie 2013, în acest loc, poți să încerci și o altfel de senzație : pasul în gol. Practic, aici pe vârf, a fost amplasată o cabină dintr-un material transparent, suspendată în gol, de unde poți să încerci senzația de a nu mai avea pământul sub picioare. Noi ne-am luat cu pozele de pe terasă, și nu am fost atenți la ceas, așa că spațiul care permitea accesul la cabină, s-a închis fix în fața noastră, la 16.30. Domnul responsabil de cordon a rămas de neclintit (deh, în fiecare zi, are și un model bun, de 4810 m ), în fața rugăminților noastre de a face o excepție, și să ne lase să ne punem la coadă. Regretul meu nu e chiar așa mare, pentru că, numai bine, am un motiv să revin aici !

Telefericul de pe Aiguille du Midi, e o experiență ce merită încercată : panorama deosebită, senzația ciudată pe care o ai când parcă respiri mai greu, joaca în zăpadă la 2300 m, pasul în gol pe care-l voi experimenta data viitoarea…Iar dacă sunteți pasionați de schi în afara pistei și dacă sunteți foarte stăpâni și cu experiență pe schiuri, luați un ghid și porniți în aventură !

Schiori
Schiori ce se pregătesc de off-piste

V-am convins ?

[google-map-v3 shortcodeid=”f66d4aeab7″ width=”600″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”true” addmarkerlist=”Chamonix, France{}1-default.png” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Read More

2 comments

  1. Prin zona asta mi-am petrecut si eu vacanta de iarna. In ultima zi, plictisita de atatea drumetii (ca eu cu skiul nu-s prea prietena:p), am vrut sa urc cu telefericul pe Aiguille du Midi, dar atmosfera nu era chiar degajata, asa ca as fi urcat degeaba. Next time!

    PS: Tocmai ce am descoperit blogul tau, e foarte fain, spor la scris in continuare :)!

    1. Merci Larisa! ce placere sa descopar commentul tau! Stiam de vacanta ta de iarna, pentru ca te insotesc virtual, in calatoriile tale, de o buna bucata de timp. Si in cazul nostru, era sa nu urcam pe Aiguille, din cauza vantului, dar pana la urma a fost ok…Multumesc de incurajari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *