Galeriile Lafayette- Haussmann

Galeriile Lafayette de pe Bulevardul Haussmann, (magazin rival al lanțului Printemps, și comparat cu Harrod’s din Londra și Bloomingdale’s din New York) sunt mult mai mult decât un loc de shopping. Despre ce branduri se găsesc acolo, care sunt prețurile, care e publicul țintă etc, nu îmi exprim părerea deoarece nu am mania cumpărăturilor și nu am reținut foarte multe legate de asta.  Atât doar am observat că toate vânzătoarele de la parter, unde sunt cosmeticele și parfumurile, sunt asiatice. Dat fiind faptul că este cunoscută plăcerea asiaticilor de a veni la shopping în Europa, cred că e o strategie bună de marketing, nu ?

Eu, în schimb, m-am dus acolo să admir acest magazin care datează încă din 1896, descoperind de fiecare dată, alte părți și aspecte frumoase ale clădirii și ale lumii pe care-o găzduiește.

Cupola Galerii LaFayette
Cupola aflată la 43 m înălțime

Despre partea cu cupola cea minunat împodobită, știam încă din 2007, când, în vacanța din februarie (eram la master la Chambéry), împreună cu prietena mea Iulia, în timpul celor cinci zile petrecute la Paris, am mers, în mod special, să vedem Galeriile și cupola despre care citisem într-un ghid. Théophile Bader și Alphonse Kahn, cei doi verișori care au pus bazele acestui magazin, visau la un magazin cum nu s-a mai întalnit în Paris, unde luxul și abundența să fie la ele acasă. Decorațiunile, feroneria, scările și balcoanele, toate sunt realizate urmând această dorință. În momentul în care se adaugă cupola, în 1912, o adevarată operă de artă care permite luminii sa pătrundă în clădire, visul este împlinit. E într-adevăr, foarte frumoasă!

Cupola și balcoanele
Cupola și balcoanele

Cupola și balcoanele

Magazine parter
Magazine parter

Mai apoi, acum doi ani, am descoperit și faptul că este permis accesul (gratuit)  pe terasa clădirii, de unde poți admira, în voie, Parisul. Oare se putea și în 2007 și nu am știut noi ? De pe terasă, poți să vezi spatele Operei din Paris, Turnul Eiffel, Sacre Coeur și multe altele.

Terasă
De pe terasă

Terasă

Opera
În prim plan, Opera din Paris
Sacre Coeur
Sacre Coeur de pe terasa galeriilor

În decembrie, anul trecut, am mai bifat un punct de atracție al acestor galerii, în preajma sărbătorilor de iarnă.: vitrinele animate, împodobite diferit, de la un an la altul.

Vitrine animate
Vitrine animate
Vitrine animate
Vitrine animate
Vitrine animate
Vitrine animate

Bradul din interior, din 2013, era frumos, dar nu m-a dat pe spate, poate din cauza reclamei fățișe (Swatch) și a ornamentelor mult prea mari.

Galeriile Lafayette, în luna decembrie, sunt la fel de aglomerate precum stadioanele la meci sau la concert. Te înghesui, îți faci loc, mergi în șir cu toți cei 10.000 de turiști care vor să ajungă, și ei, pe terasă și să admire Parisul. Partea bună la toată aglomerația asta, a fost că, tot încercând să scăpăm de mulțime, am ajuns într-o zonă unde se servește masa, la niște prețuri mult mai accesibile decât am crezut că ar fi într-un magazin de genul acesta- punct de atracție turistică. E un fel de împinge tava, destul de diversificat, arată totul foarte bine și e, mai ales, destul de bun.

Magazinul organizează și vizite, gratuite, cu ghid, de 45 de minute, pentru grupuri de 10-20 de persoane. Trebuie doar să trimiteți un mail la patrimoine@galerieslafayette.com, precizând numele, prenumele, un număr de telefon și numărul persoanelor interesate de vizită.

Despre orar și cum puteți ajunge la Galerii, puteți citi aici.
[google-map-v3 shortcodeid=”6cafb28639″ width=”600″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”true” addmarkerlist=”Paris, France{}1-default.png” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *