Amfiteatrul de la El Jem

În ultimii ani înainte de căderea lui Ben Ali, Tunisia ajunsese să fie și la noi, o destinație la modă . Plaje superbe, hoteluri all inclusive, excursii opționale interesante, prețuri bune, chartere directe din marile noastre orașe. Auzeam multă lume în jurul meu care povestea de destinații tunisiene și mi se părea ceva aparte. Asta în contextul în care, până atunci, eu nu fusesem altundeva în afara Europei și îmi construiam tot felul de imagini și presupuneri de-cum-ar-fi pe alt continent. Fie el și la o aruncătură de băț de Europa, tot alt continent e, așadar, pentru mine, sinonim cu diferit.

Plaja Sousse
Plajă din Sousse, în luna noiembrie

În 2009, într-o decizie de genul de azi pe mâine, grație unor prietene tare drăguțe, am ajuns să fiu și eu în moda acelor ani. Era în noiembrie, extra sezon, 20 de grade afară acolo, așadar nu era vorba de o vacanță plajă-mare-soare. În schimb, am  optat pentru câteva excursii care ne-au arătat o parte din țară și la care mă gândesc cu drag, mereu.  Printre care și scurta oprire la El Djem/El Jem, un orășel de vreo 20.000 de locuitori, aflat în partea de est a țării, la vreo 40 de km distanță de mare.

Nu mai auzisem de El Jem până atunci, și cum decizia de a pleca în Tunisia s-a întâmplat în mare grabă, nu am reușit nici să mă documentez pe cât de bine aș fi vrut. Oprirea la El Jem era cuprinsă în excursia de două zile pentru care optasem, cu plecare din Sousse, punct final, întâlnirea cu Sahara, ceea ce m-a atras din start, fără să acord o prea mare importanță acestor vizite scurte de pe traseu. Greșit!

Iată-mă așadar complet nepregătită față în față cu atracția principală din acest oraș! Și supriza a fost cu atât mai plăcută, cu cât nici nu știam prea bine ce mă așteaptă !

Amfiteatrul
Amfiteatrul El Jem

Fostă colonie romană, găzduiește unul din top 3 amfiteatre romane, după mărime, cel din El Jem având 149 m lungime,124 m lățime, 36 m înălțime și o capacitate de 30.000 de locuri. Acum când scriu, m-a apucat curiozitatea să văd unde se află răspândite amfiteatrele române, așa că am găsit acest articol, cu localizare lor pe hartă și o scurtă descriere. Pasionații de istorie ar putea să facă câteva circuite frumoase, care să cuprindă măcar câteva dintre ele. Sau cei care nu sunt atât de pasionați de istorie, dar totuși au drum prin apropierea unuia, ar putea să facă o vizită de curiozitate.

Ca să revin, amfiteatrul din El Jem, construit în secolul III d. Ch, a intrat în Patrimoniul UNESCO în 1979.

Tribune

El Jem

 

Una din particularitățile sale o reprezintă cele două galerii subterane, care facilitează accesul în arenă. Vizitarea acestora este cuprinsă în prețul biletului, care costă 10 dinari (aprox. 5 euro).

El Jem
La El Jem, s-au filmat scene din Gladiatorul

De ce am ales acum să scriu un post despre Tunisia, dintre toate poveștile de călătorie care stau frumos la rând să fie puse pe hartă ?  Pentru că mi-e dor să aud din nou în jurul meu oameni care aleg Tunisia ca și destinație de vacanță, pentru că nu mai are o situație politică instabilă care să împiedice revenirea turismului la ceea ce a fost o dată, pentru că au un litoral superb și multe de văzut și arătat (El Jem e doar un exemplu). Pentru că merită.

Am văzut că  agențiile au din nou oferte, cu charter din București, Cluj, Budapesta. Așa că dacă doriți ceva puțin altfel, dați-i o șansă !
[google-map-v3 shortcodeid=”3449d85ab3″ width=”600″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”true” addmarkerlist=”El Jem, Tunisia{}1-default.png” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Read More

4 comments

  1. Întâmplarea face că ieri ți-am descoperit blogul și acesta a fost unul din primele articole pe care le-am citit, la puțin timp după ce l-am întrebat pe un coleg tunisian ce e de văzut pe la el prin țară și mi-a recomandat El Jem! Frumoasă coincidență! 🙂

    1. Da, frumoasa coincidenta intr-adevar, la care adaug eu bucuria de a gasi commentul tau, mai ales ca eu iti stiu blogul de ceva vreme! eu sunt inca incepatoare in blogosfera, inca invat si sper sa fie mai bine pe viitor, iar cate un comment regasit in inbox, precum al tau, ma impulsioneaza sa continui. merci! El Jem e, dupa cum am scris, un must see. Deci, pe cand Tunisia? 🙂

  2. Foarte frumos. Și la mine Tunisia a reprezentat prima întâlnire cu Africa. Din păcate în afară de Sousse și foarte puțin din Tunis nu am reușit să văd mare lucru, dar El Jem sună interesent. Ei, poate îl delegația următoare reușesc să dau o fugă 🙂

    1. Foarte tare ca mergi in delegatie prin asemenea locuri, Izabela! Asa poti sa combini putin munca cu placerea de a vizita, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *