Am o datorie rămasă de la piuneza de aici, de care vreau să mă achit, mai precis, am revenit cu detalii legate de vizita pe care am făcut-o la Ciudad de las Artes y las Ciencias.
Înainte de povești și poze, doar o mică introducere legată de localizare și înființare. În 1957, inundațiile de pe râul Turia care străbătea Valencia, au provocat pagube majore orașului și chiar moartea a câtorva zeci de persoane. Ca să se evite, pe viitor, repetarea unei situații de acest gen, cursul Turiei, care străbătea orașul, a fost deviat în afara zonei urbane. În locul fostei albii, s-a amenjat o zonă cu parcuri și grădini, precum și acest orășel dedicat științei, artelor și naturii, inaugurat în 1998.
Cum se ajunge?
Cel mai simplu, cu autobuzul. Sunt foarte multe linii care ajung aici ( 1,13,14,15,19,35 etc). Cu metroul, sunt liniile 3 și 5, dar stația cea mai apropiată, Alameda, e undeva la un sfert de oră de mers pe jos.
Ce se poate vizita?
Complexul deține șase construcții, fiecare cu un scop precis: L`Hemisferic (planetarium și IMAX), Muzeul de Știință, L`Umbracle (grădină botanică), L`Oceanografic, Palatul Artelor și Agora. Tot aici se află și podul l`Assut de l`Or, lung de 180 m, care trece pe deasupra grădinilor Turiei.
Cât costă vizitarea?
Acum depinde dacă vrei să vezi tot ce se poate vizita sau doar câteva dintre ele. Se pot face combinații, iar biletul combinat se poate folosi chiar și de-a lungul a trei zile. E bine gândită varianta, pentur că ar fi imposibil să vizitezi principalele trei obiective de aici (Muzeul de Știință, l`Oceanografic și L`Hemisferic) într-o singură zi și, în același timp, să și savurezi experiența. Prețurile le aveți aici. Noi ne-am luat cel combinat și l-am folosit de-a lungul a două zile.
Mai concret?
Am început cu ceea ce mi-am dorit cel mai mult să văd: L`Oceanografic-ul. E considerat cel mai mare acvariu din Europa, și a fost cel mai frumos dintre cele pe care le-am văzut eu, și înainte, și după- între timp, de acum doi ani, am mai văzut câteva. E organizat foarte bine, pe medii: (mediteranean, umed, temperat etc), plus un restaurant sub apă, dacă doriți să încercați ceva puțin diferit. Încă de la intrare, luați o hartă și încercați să acoperiți tot ceea ce vă este pus la dispoziție pentru vizită.
În cadrul acestor acvarii imense și foarte frumos amenajate, există unul dedicat rechinilor, prevăzut cu un tunel de unde îi poți observa. Am văzut că există și opțiunea Sleep with the Sharks, adică să petreci o noapte acolo, variantă dedicată în special copiilor, care vor descoperi Oceanograficul pe timp de noapte, însoțit de ghid sau/și de părinți sau profesori. Foarte tare ideea, nu?
Pe lângă acvarii, mai este un spațiu dedicat păsărilor (Aviario), un spațiu cu broaște țestoase gigant, unul cu balene și morse, altul cu pinguini, o insulă și bazine cu si pentru lei marini și un suuuuuperb delfinariu!
Spectacolul de la delfinariu a fost cel mai frumos spectacol cu delfini pe care l-am văzut până acum, plus că este animat și de acrobați, care fac niște sărituri spectaculoase în apă. Pentru spectacol, trebuie să va informați care sunt orele exacte la care se începe, ca să nu ratați începutul și să prindeți locuri bune. Atenție, la locurile din față…sau nu fiți atenți, dacă mergeți vara și vă prinde bine o baie pe uscat! :)))))
Am petrecut, dacă îmi amintesc bine, cel puțin șase ore la Oceanografic. În cadrul complexului, sunt mai multe locuri de luat masa, așadar nu trebuie să vă îngrijorați din acest punct de vedere.
Mă tot gândesc cât de mult mi-a plăcut mie (eu sunt mare amatoare de acvarii, grădini cu animale etc), darămite unor copii! Așa că, dacă vreți să vă distrați copii în vacanță, să învețe și să descopere multe lucruri, un loc ca și acesta e o alegere nemaipomenită!
Read More