În Palatul lui Dioclețian

Îmi dau seama că sunt cu gândul la Croația zilele astea, după ultima poveste de aici, venită în continuarea piunezei despre Plitvice. Încă de la începutul blogului, mi-am propus să scriu despre ce amintiri sau gânduri am legate de un anumit loc sau experiență de călătorie, în mod aleatoriu, așa cum îmi vin ele în minte. Nu am vrut să am ca reper, neapărat, un fir cronologic sau să povestesc despre o vacanță sau țară în care am fost, până îmi epuizez toate gândurile și poveștile. Mi se pare mai natural și mai distractiv în acest fel. Așa că acum, tot gândindu-mă la Croația, mi-a venit în minte partea veche a orașului Split și plimbările de pe străduțele minunate de acolo.

Split

Pentru mine, zona aceasta a Split-ului a fost o surpriză foarte frumoasă! Citisem despre faptul că aici se află Palatul lui Dioclețian, însă ce mi-am proiectat eu în minte despre acest loc, a fost cu mult depășit de realitate. Al doilea oraș ca și mărime din Croația, și cel mai important din Dalmația, Split este un oraș care atrage turiștii datorită acestui zone cu influență venețiană.

Fără să intru prea mult în detalii legate de istorie, Dioclețian (împărat roman între 284-305), de loc din Dalmația, s-a decis să se retragă pe plaiuri natale, și cum nu putea stă oriunde și oricum, a hotărât să-și construiască o frumoasă reședință în zona Split-ului. O zonă de aproximativ 3 hectare,împrejmuită de ziduri, care, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un mic orășel. Istoria zonei e foarte interesantă, însă nu aș vrea să readuc aici, pe blog, informații pe care le-am aflat și eu de pe alte site-uri, ca cel de aici și aici.

Pentru mai multe detalii legate de istoria locului, pe site-ul Infotour, de exemplu, pe lângă ofertele de sejururi în tot felul de locații drăguțe, există și o secțiune numită ghid turistic care vine în ajutorul călătorilor curioși să afle mai multe despre vreo destinație sau vreun obiectiv turistic. Chiar plimbându-mă acum pe site, am văzut că există și o listă cu evenimente legate de fiecare locație, și aflu că la Split, există chiar un festival care-l celebrează pe Dioclețian, în august. Eh, anul trecut nu am știut, din păcate! Cred că trebuie să fie tare frumos!

Am fost în această zonă de care vă povestesc, în vacanța de anul trecut, și fiind aproape de Trogir- Ciovo, am reușit să revenim la Dioclețian acasă, de vreo trei ori, atât pe timp de zi, cât și seara. Intrarea se face pe una din cele patru porți, care analizate mai îndeaproape, lasă să se vadă fragmente din decorațiunile care le împodobeau altădată. Am explorat străduțele, am intrat prin magazine, am dat năvală la înghețată (deh, proximitatea și influența Italiei!), am fost la Muzeul orașului Split, am vizitat galeriile subterane.

Peristilul Palatului lui Diocletian

Nu port doua perechi de ochelari- eram pe post de suport pentru cei de cap, pana facea posesorul o poza…:)
Galeriile subterane

Ce să zic, în timpul zilei, totul drăguț…. Seara, în schimb, mi s-a părut bestial!!! Nu prea folosesc eu cuvântul ăsta, dar chiar asta îmi vine în minte și în limbaj acum. Și cred că mi se trage de la atmosfera de acolo: lume care se plimba lejer, restaurante și terase pline, cu oameni veseli, comercianții de la intrare (da, și acolo vând o grămadă de prostii, dar, măcar au dat mai bine în ochii mei prin levănțica drăguț prezentată), ba chiar într-o seară era concert de muzică clasică în zona cu Peristilul- curtea catedralei care a fost construită ulterior aici . Străduțele răsunau de arii cunoscute. Am înțeles că în acest spațiu, au loc multe evenimente culturale, piese de teatru jucate în aer liber, concerte etc.

Poarta de intrare

Mi s-a părut o îmbinare ciudată, dar drăguță, a construcțiilor moștenite din perioada lui Dioclețian, cu cele făcute de locuitori de-a lungul timpului, pentru că aici încă locuiesc aprox. 3000 de persoane, în permanență, alături de hoteluri și spații de cazare oferite turiștilor.

Curte a localnicilor
Din nou, casuta a localnicilor

A fost greu să ne decidem la ce restaurant să ne oprim- sunt atât de multe, cu meniu și atmosferă atât de atrăgătoare, încât, am ales la întâmplare. Și am nimerit excelent! Am revenit încă o dată, într-o altă seară, tot acolo. Dacă îmi amintesc bine, îi spunea Templul lui Jupiter (numele i se trage de la Templul lui Jupiter care se află aici, în Split), și care ne-a răsfățat cu niște scoici, peste și pâine caldă, aburindă, demențiale! Plus chelneri amabili și servire rapidă, în ciuda aglomerației. Recomand!

Toată zona de care vă povestesc a fost cuprinsă în Patrimoniul Mondial Unesco, din 1979. Vizitarea străduțelor e gratuită, iar accesul la câteva spații precum galeriile subterane, Muzeul orașului, sunt contra-cost.

Dacă ajungeți în zonă, nu cumva să nu treceți pe acolo! 🙂

[google-map-v3 shortcodeid=”a7c37bbef5″ width=”600″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”true” addmarkerlist=”Split, Croatia{}1-default.png” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Descoperă traseul, celelalte articole și alte detalii din această vacanță, pe pagina Călătoriilor mele, Croația – August 2013!

Read More

2 comments

  1. Ceee frumos, ai ajuns si noaptea. Arata bine, eu l-am vazut doar ziua :). Pozele cu rufe intinse la uscat printre secole de istorie sunt preferatele mele :)… si eu am facut o gramada de cadre la fel.

    1. Daaa, neasteptat de frumoasa atmosfera, Andreea! Iar treaba asta cu rufele cred ca e mostenire de la prietenii italieni…(cred) 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *