Știu că am promis că vin cu povești de iarnă, dar gândul îmi zboară la Portugalia, mai ales că săptămâna aceasta am stat de vorbă cu vreo trei persoane care intenționează să-și petreacă vacanța de vara de anul acesta în această frumoasă țară. Așa că, poftiți pe meleaguri portugheze și la planuri de călătorie…
Iar dacă drumurile de vacanță vă duc în zona Lisabonei, atunci adăugați la listă și Sintra, un orășel aflat la aproximativ 25 de km de capitala, într-o zona muntoasă, și care datorită moștenirii istorice și culturale, a intrat în Patrimoniul UNESCO. Dat fiind faptul că și această zonă a ajuns sub influența maurilor, iar mai apoi a devenit reședința de vară a regilor Portugaliei, la Sintra vă puteți delecta vizitând palate, castele, grădini și parcuri frumoase și bine întreținute.
Cum se ajunge? Ușor! Din gara Rossio- Lisabona sunt trenuri tot la 15/20 de minute, în timpul săptămânii, iar în weekend din jumătate în jumătate de oră. Călătoria durează aproximativ 40 de minute, iar un bilet dus-întors e sub 5 euro. Așadar, se pot face ușor excursii de o zi din Lisabona, fără a fi nevoie neapărat de cazare în Sintra.
Ce se poate vedea? O mulțime: Palacio Nacional da Pena, Palacio Nacional de Sintra, Quinta da Regaleira, Castelo dos Mouros, Convento dos Capochos, Monserrate, Museu de Arte Moderna. Vă recomand acest site.
Cât costă intrările? Depinde! 🙂 dacă combinați mai multe obiective, prețul e mai bun. Aici se pot face simulări de tarife.
De la gară și până în centrul orășelului, apoi până la diferitele obiective, e ceva distanță. Tocmai de aceea, turiștii au la dispozitie autobuzul 434 care leagă punctele menționate, fiind foarte eficient pentru cei care petrec doar o zi în Sintra.
Mai departe, să trecem la poveștile mele cu Sintra. 🙂
Cum am fost cazați în Estoril și voiam să vedem neapărat Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei continentale și cum nu am avut mașină închiriată pe toată durată vacanței, singura opțiune de ajuns acolo era cu autbuzul. Așa că am luat din Cascais (foarte aproape de Estoril) autobuzul nr 403 pentru Sintra, cu oprire în Cabo da Roca (te oprești, vizitezi, stai cât vrei, iei un alt 403). Bine că a fost singura opțiune și că nu am știut ce mă așteaptă, că altfel nu m-aș fi urcat în busul acela pentru nimic în lume.Șoferul a circulat cu o viteză, de zici că se pregătea de Formula 1. Nimeni nu avea voie să stea în picioare – cred și eu…doar puteai ușor zbura prin geam, în caz de ceva, la viteza respectivă. La un moment dat s-a ridicat o tipă, iar șoferul a început să o apostrofeze tare: “Lady, sit down, sit dowwwwn“ :)). Încă mai cred că făcuse ceva pariu cu alți șoferi, care scoate cel mai bun timp între Cascais și Cabo da Roca. Viteză + serpentine + eu mai sensibilă = un rezultat nu prea bun (după cum se observă și în poze). După ce mi-am revenit, am putut să mă bucur de peisaj. E frumos, nu? (recomand un click pe poze pentru o dimensiune mai mare)
Așadar la Sintra am ajuns apoi tot cu acel 403 și fără să știu ce alte opțiuni mai sunt ca și mijloc de transport, după ce m-am văzut scăpată de busul acela, am hotărât că eu înapoi nu mai mai întorc cu așa ceva. Vedem noi cum facem…. Nici nu a trebuit să ne batem capul prea mult, pentru că, după cum spuneam și mai sus, trenurile ofereau legături foarte bune cu Lisabona, iar apoi, pac-pac, încă un alt trenuleț suburban și am fost din nou în Estoril (traseul puteți să-l vedeți aici mai îndeaproape, după o porție bună de zoom in).
Cum la Sintra am ajuns în jurul prânzului, ne-am oprit la o terasă drăguță din centru, iar mai apoi ne-am luat biletele pentru obiectivele de vizitat. Cum mai aveam doar o după-masă (oprirea la Cabo da Roca ne limitase timpul acordat Sintrei), am ales să vedem Castelo dos Mouros și Palacio Nacional da Pena. Ne-am folosit de autobuzul nr 434 ca să ne deplasăm între centru vechi, castel și palat.
Castelul Maurilor, construit în secolele 8-9, în perioadă în care pensinsula Iberica a fost sub ocupație musulmană, mai păstrează astăzi, din pricina diverselor evenimente care au avut consecințe negative asupra sa, doar zidurile și o capelă. Deși nu pare mult, acestea îți permit totuși să-ți imaginezi cum era organizată altădată fortificația; pe lângă asta, pe mine m-a impresionat priveliștea asupra zonei. Să vă arăt câteva poze:
Ne-am încheiat după-masa la Sintra cu Palacio Nacional Da Pena. Prima impresie: zici că e din povești! Mă așeptam să văd prințese alergând pe acolo cu suita, prinți (pe cai albi?), rege și regină cu trenă lungă după ei…. 🙂 Nu cred că așa arăta curtea regală în secolul 19, când acest palat a fost construit, pe locul unde fusese cândva o mănăstire….dar parcă imaginile mele din minte, cu regi si regine, și-au găsit acum și cadrul de desfășurare, după ce am vazut Palacio da Pena. E aparte! L-am găsit descris într-o carte, ca fiind “o fantezie neo-gotică, la care se adaugă influențe maure și germanice“. Ce descriere potrivită! O fantezie! O mulțime de turnuri, cupole, domuri, culori, încăperi încărcate, ornamente somptuoase. Poate că așa descriere, ar da impresia de “prea mult“. Dar mie, personal, mi-a plăcut rezultatul. O fantezie nebun de frumoasă…
Și deși nu plănuisem să petrecem în Sintra încă o zi, prea am prins drag de orășelul acesta, așa că ne-am întors după două zile, ca să vizităm și Palatul Monserrate. Despre el, în runda doi. 🙂
[google-map-v3 shortcodeid=”9d5b75a4c4″ width=”600″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Sintra, Portugal{}1-default.png” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]
Read More
Ai fost in Sintra si nu ai vizitat Quinta da Regaleira?
Yeppp 🙁 ….nu am reusit sa parcurgem decat Castelul Maurilor, Palatul Pena si Montserrat. Dar, Sorin, partea buna e ca asta inseamna ca trebuie sa ma reintorc, nu? 😉 Tie ce ti-a placut cel mai mult de acolo si ce ne mai poti recomanda?