Înainte de vacanța în Bali, m-am documentat despre insulă, așa, mai mult din punct de vedere turistic… Odată ajunși acolo, am aflat mai multe lucruri interesante, pe care nu cred că le poți descoperi într-un ghid.
Așa că, vreau să construiesc o listă gen Știați că, pusă într-o ordine aleatorie, după cum îmi amintesc. Astăzi vă spun ce am aflat despre nume si prenumele balinezilor.
Păi, despre numele de familie am aflat că…nu-l au! Balinezii nu au nume de familie! O chestie destul de greu de imaginat pentru occidentali, obișnuiți ca o familie să se identifice printr-un nume comun (de regulă), pe care să-l transfere mai departe.
Majoritatea au două prenume, iar unul dintre ele, în cadrul aceleași familii, trebuie să fie după cum urmează:
* primul copil: Putu sau Gede (vă amintiți din povestea de aici, că pe ghidul nostru îl chema Putu? semn că a fost primul născut al familiei)
* al doilea: Made sau Kadek
* al treilea: Komang
* al patrulea: Ketut
Prenumele acestea sunt atât pentru fete, cât și pentru băieți, cu excepția lui Gede, care e mai mult pentru băieți.
Mai demult, obiceiul era să fie cam patru copii la o familie. Acum tendința e de reducere a acestui număr. Dacă se depășesc patru, se reia lista cu prenumele. Celălalt prenume, e la liberă alegere. Și din câte am întrebat, e la modă acum să alegi prenume occidentale. Cred și eu că ai vrea să te simți cumva special, din punctul acesta de vedere, în marea aceea de oameni pe care-i cheamă doar în șase feluri.
Când șoferul (Made pe numele său) care ne-a dus în satul Mayong a început să-mi explice obiceiul acesta, nu prea înțelegeam. Așa că tot puneam întrebări de confirmare.
– Adică, Made, dacă eu scot acum capul pe geam (eram în mijlocul unui orășel) și strig Putuuuu, există posibilitatea să întoarcă capul o mulțime de persoane de pe stradă, care cred că despre ei este vorba?!? Daaaaa, îmi răspundea râzând.
– Și dacă numărul copiilor e mai mare de patru, o familie poate să aibă doi copii pe care să-i cheme Putu?? fie el unul fată, și unul băiat? Daaaaaaa….. Ei, na! Mă duc mai departe: ba chiar trei Putu, dacă și pe tată-l cheamă la fel? Daaaa….Culmea ar fi și pe mamă! :))) Îmi și imaginam o conversație de genul. Bună, eu sunt Putu, v-o prezint pe soția mea Putu, iar astăzi ne însoțesc doi dintre cei șapte copii ai noștri, Putu și Putu. :))) – parcă scena e desprinsă din filmul Rrrrr :)))
E o exagerare, deoarece între ei, se prezintă mai mult cu celălalt prenume, iar turiștilor, cu una din variantele de mai sus. Nu știu de ce. Probabil că așa s-au obișnuit în timp…?
M-am străduit să rețin numele. Seara, când am ajuns la hotel, mai îmi aminteam doar două: Putu și Made. Ahhhh, de ce nu am putut să-mi notez?!? Eram ferm convinsă că o să țin minte…Cum nu puteam să las lucrurile așa, mai ales că îmi place subiectul acesta al numelor, m-am prezentat la recepție, înarmată cu o foaie si un pix. Acolo, vreo patru, zic eu, adolescenți. După salutul și zâmbetele cu care ești întâmpinat peste tot în Bali, am atacat problema:
–Care dintre voi e din Bali? (evident nu în română::))
Surprinși de întrebare, nu mi-au spus din prima.
-De ce, madam?
-Păi, uitați, vreau să-mi scrieți și mie aici cele patru-cinci prenume pe care le folosiți voi, aici, pe insulă.
Aaaaaa, gata, s-au relaxat! se înghesuie să-mi explice. Unul, spune cu tărie, că el e din Java, dar și el știe să le spună. Și râdem, și ne amuzăm, mai ales că nu le vină să creadă cât se tot miră turiștii atunci când află despre acest aspect. Așa cum am făcut eu! 🙂
Gata, lista e făcută! abia aștept să povestesc și altora. Și așa de mult am ținut la lista asta încât…am pierdut-o! Nici nu mi-a fost greu, la cât de împrăștiată sunt! Din iulie până acum, a stat rătăcită. Până weekendul acesta, când căutând, EVIDENT, altceva, am dat peste ea. Ce bucurie!!! Și ca să-mi duc planul până la capăt, repede-repede, până nu o pierd din nou, v-am redat-o și vouă mai sus, spre povestire mai departe…
Descoperă și celelalte articole din această călătorie : Bali- iulie 2014
Read More