Azi m-am trezit cu dor de Porto. Poate e de la vreme…pentru că era cam ploios când am fost anul trecut, deși iunie. Cert e că farmecul orașului, dat de clădiri, străduțe, oameni, malul râului Douro, de un a fost odată glorios, cu greu poate fi uitat…
Pentru mine Porto (centrul vechi) a fost ca o invitație în trecut.Pe alocuri interbelic, pe alocuri ancorat în anii 60, 70. Poate că e forțată comparația. Nu am văzut trăsuri pe stradă, nici mașini de epocă, ținutele erau cât se poate a timpurilor noastre, nu erau vânzători ambulanți de loz în plic, tras de un papagal , însă anumite imagini strict punctuale m-au determinat să fac conexiunea asta. Poate că am ratat-o eu, însă nu am găsit strada, atât de des întâlnită în ultima vreme, în majoritatea orașelor europene : cea ticsită de Zare, H&M-uri și altele din această categorie. În schimb, erau o mulțime de magazine, micuțe, parcă afaceri de familie, cu un aer pe care astăzi nu-l mai regăsesc la noi. Imaginea de interbelic mi-a fost declanșată de un domn frizer, cu șorț alb, care stătea în ușă, așteptând clienții. Pe strada din față, trece un tramvai depășit de timpuri. Parcă era o fotografie veche. Am găsit chiar și un magazinaș al unui bătrânel care vindea timbre. Nu vitrine noi, sclipici și brizbrizuri. Totul înghețat în timp.
Apoi, tot la doi pași, găseai ba o librărie, ba o patiserie. Și librăriile aveau un farmec aparte.Nu magazine cu măr, nu branduri celebre. Or fi și alea pe undeva, pe acolo. Însă mai mult mi-au sărit în ochi prăvăliile. Și atât de multe magazine cu pantofi ! Patiserii, librării și magazine cu pantofi ! asta am reținut. Apropo, pentru iubitorii de Harry Potter : librăria Lello a fost una din sursele de inspirație pentru JK Rowling în scrierea cărților de succes mondial. Interiorul arată foarte frumos- nu ai voie să faci poze, tocmai ca să poată să-și comercializeze și ei cărțile poștale- deh, fiecare cum poate, însă nu e la fel de spațios pe cât pare aici. Merită vizitată, poate că o să trebuiască chiar să stați la coadă că să intrați- nu degeaba, Lonely Planet a clasificat-o drept a treia cea mai frumoasă librărie din lume !
Bun, înapoi pe străzi! Ce m-a șocat a fost mulțimea de case părăsite, ca o relicvă a comerțului înfloritor care se desfășura odată aici, multe construite în același stil, aproape 25% dintre ele locuite acum doar de vânt. Numărul locuitorilor din zona centrală a scăzut destul de mult în ultimii douăzeci de ani- citisem undeva că aproape 100.000 mii au plecat, fie în cartierele mai noi, fie aiurea.
Pe lângă aceste clădiri, sunt altele și mai vechi- catedrale, ziduri- toate adunate ducând la numirea în 1996 a centrului orașului ca Patrimoniu Unesco. Deși imaginea abandonului te întristează pe alocuri, Porto pare nostalgic, boem, o invitație în trecutul de care vorbeam mai devreme. Clădirile cu faianță tradițională (azulejos) povestesc scene dintr-o Portugalie de altădată, cuceritoare, respectată, cum ar fi cele din gara centrală Sao Bento.
Pe alocuri pavajele străzilor, ne aduc și ele aminte că suntem în apropierea mării : imitație a valurilor sau diverse forme, cum am văzut și în Lisabona, și în Aveiro, ba chiar în îndepărtatul Macao, relicvă a cuceritorilor portughezi.
Pe malul râului Douro regăsești forfota de altădată : restaurante, comercianți, agitație, turiști. De pe podurile din apropiere (unul construit chiar de G. Eiffel) sau din telegondola din apropiere, ai o imagine foarte frumoasă asupra acestei părți a orașului.
Dacă vreți să schimbați peisajul marilor orașe europene, multe trase la indigo, mai ales în partea centrală, dacă doriți să vedeți ceva puțin aparte, Porto e răspunsul. Aceasta e o invitație.
[google-map-v3 shortcodeid=”cff2fe269c” width=”600″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”true” addmarkerlist=”Porto, Portugal{}1-default.png” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]
Read More
De neratat în Porto: un tur al cramelor și o degustare de vin (e printre cele mai bune vinuri gustate vreodată). În rest, mai mult decât arhitectura m-a impresionat imaginea râului, cu bărcile ancorate acolo.
Da, zona cu raul e foarte frumoasa, intr-adevar! cat despre vin, stiam de posibilitatea de a vizita cramele, insa timpul petrecut aici a fost scurt, plus ca nu sunt neaparat fan sau cunoscator intr-ale vinului, de aceea cramele nu au fost cuprinse in lista mea. Dar am adus cateva sticle de Porto pentru prieteni, ca sa compensez….:)
Harry Potter… N-am știut 🙂