Casa lui Jim Thompson din Bangkok

Cum deja e vreme numai bună de vizitat Thailanda, pe lista punctelor de interes din Bangkok, rezervă-ți o jumătate de oră/ o oră și 100 de bahți (aproximativ 3 euro) și pentru casa lui Jim Thompson. După ce lași la o parte forfota de pe Rama I și mall-urile din apropiere, pe o străduță lăturalnică a Bangkokului, ai ocazia să pătrunzi într-un spațiu arhitectural autentic thailandez. Pe lângă alte preocupări avute de-a lungul timpului, Jim Thompson, om de afaceri celebru în Thailanda și nu numai, în anii `50- `60- cel mai celebru american care locuia în Asia în acea vreme- care și-a concentrat eforturile pe revitalizarea industrei mătasei din țară; a înființat Thai Silk Company, a reinventat nebunia de culori care e acum reprezentativă pentru țesăturile thailandeze, dar mai ales, a ajutat familiile să obțină un venit din această activitate, permițându-le să lucreze acasă, și nu în fabrici.

Casa lui Jim Thompson, Bangkok
Casa lui Jim Thompson, Bangkok

Locuința lui Jim Thompson e aparte în peisajul urban al Bangkok-ului: îndrăgostit peste măsură de arta thailandeză, acesta a cumpărat șase case tradiționale din nordul Thailandei, pe care le-a adus în capitală și le-a îmbinat într-un singur ansamblu, păstrându-le tradiționalismul și autenticitatea.  Sper să nu mă înșel, însă din câte îmi amintesc, ghidul a menționat că la această alipire nu a fost folosit nici măcar un cui, ca să se păstreze cât mai mult din naturalețea caselor. Pe marginea râului, printre copaci, ansamblul are un aer aparte și e printre puținele exemple de arhitectură thailandeză tradițională păstrate atât de bine.

Povestea devine mai interesantă după ce ghidul (chiar recomand un tur ghidat) povestește episodul dispariției lui Jim Thompson. Aventurier și plimbăreț fără măsură, în aprilie `67, petrece câteva zile, însoțit de prieteni, într-un bungalow într-o zonă deluroasă a Malaeziei. Într-o după-masă a ieșit la plimbare și nu s-a mai întors niciodată. Au urmat săptămâni de căutări, ba chiar cele mai ample anchete făcute până la acea vreme în Malaezia, însă nici măcar un semn, indiciu, dovadă nu au fost găsite. Recompense, echipe de căutări, nebunie, ipoteze, ba chiar s-a vehiculat faptul că Thompson însuși a înscenat totul…Cert e că, la aproape 50 de ani de atunci, misterul dispariției nu a fost elucidat. Mai multe puteți citi aici. Casa i-a fost transformată în muzeu, afacerile au mers mai departe,  produsele de mătase Jim Thompson se comercializează atât în magazine proprii, cât și prin alte canale, la prețuri care sunt mai mult sau mai puțin corecte (exemplu de prețuri aici). Sincer, pe mine m-a încântat mai mult casa decât produsele, dar aici e strict o chestiune de preferințe. Una peste alta, casa merită o vizită!

Apropo, ceva planuri, careva, pentru Thailanda, iarna aceasta?

Shop-ul de suveniruri
Shop-ul de suveniruri
Exterior
Exterior

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Verdele care inconjoara casa
Verdele care inconjoara casa
Elemente de arhitectura
Elemente de arhitectura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Interior
Interior

Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *