Dacă tot m-a apostrofat un coleg astăzi, când povesteam de planuri de călătorie, cum că aș ține o informație utilă doar pentru mine…uite, o împart cu toată lumea! 🙂 Așa că, haideți să vă spun cum verific eu o destinație, în privința vremii, să văd când e bine sau nu să mă duc. Știu că sunt site-uri cu grămada, că un search pe google te poate duce spre o multitudine de surse.
Dar, eu m-am obișnuit să intru direct aici:
– The Best Time to Visit. Simplu, intuitiv, cu un grafic colorat care te ajută să-ți dai seama din prima dacă e OK sau nu vremea. Poți alege direct țara sau orașul sau poți primi o listă cu vremea din mai multe destinații, într-o anumită lună. Și ca să fie informația cât mai simplificată, graficul colorat pleacă de la o line roșie, când e cea mai puțin bună perioadă să mergi, până la verde pe de-a întregul, când e cea mai indicată. Eu, în principiu, încerc să merg în lunile care arată verde complet sau minus o liniuță. Așa… ca să nu risc! Sau dacă risc, măcar să știu să-mi dozez așteptările…Culoarea e de fapt, rezultatul mai mult factori: temperaturi, precipitații, umezeală etc, roșu putând să însemne nu neapărat o temperatură foarte joasă, ci și una extrem de ridicată sau sezon ploios, sau umiditate foarte mare….sau…cred că ați prins ideea: roșu – nu e de mers, portocaliu- mergi, dar e un risc cam mare să-ți strice vremea vacanța, verde- du-te și ia biletele alea odată, până nu le pierzi! 🙂 Acum, atenție: graficul arată tendința climatică a locului, însă surprize pot apărea oricând (doar și expresia aceea cu ești ca vremea, s-a născut de undeva, nu? :). Pentru atenuarea surprizelor, e indicat să consulți și coloanele cu recordul înregistrat la minime și maxime, ca să eviți totuși lunile când cifrele ar putea să o ia razna. Prin acest site, primești așadar o (bună) imagine de ansamblu a lunilor potrivite de vizitat un anumit loc.
Și să luăm și un exemplu concret (că tot vorbeam zilele acestea, cu o fostă colegă de facultate despre când ar fi potrivit să meargă în Thailanda), cam așa arată tabelul colorat pe luni:
Dezavantajul site-ului de mai sus e că nu are chiar toate țările. Iar când nu găsesc ceva, atunci mă duc pe următorul:
–Best time to Go: nu e așa simplist, ca să te lămurească în două secunde, dintr-o culoare, dar te lămurește din trei. 🙂 Are grafice, temperaturi, le studiezi puțin și îți faci o părere… Pentru mine, merge și acesta!
Dacă ai chef de citit mai multe detalii, atunci ar mai fi When to Go. Nu are foarte multe destinații, dar poate ceea ce te interesează pe tine, se află pe lista. Așa că merită să arunci o privire și acolo.
Acestea sunt site-urile pe care le folosesc în faza de planificare a unei vacanțe. Evident că înainte de plecare, cu vreo săptămână, verific zilnic site-uri locale (sau nu) cu temperaturile și precipitațiile anunțate pentru următoarea perioadă, ca să știu ce să pun în bagaj ca și vestimentație.
Nu e nu știu ce informație, dar dacă ajută, bucuroasă o împart!
P.S vine primăvara?!?
Read More
Trebuie sa recunosc ca nu prea consult vremea si asta deoarece de fiecare data cand am facut-o nu s-a potrivit. Doar la munte ma incred in ea si daca zice ploi si ceata stau in cabana sau fac drumetii scurte.
Au fost zile in care mi-ar fi placut sa fi consultat vremea, de exemplu in Madrid, am inghetat in februarie (eu avand impresia ca vor fi cam 15 grade) cand colo erau 3.
Alice, intr-adevar, vremea poate sa rezerve multe surprize. Eu ma uit frecvent si la perioadele indicate pentru calatorie intr-o anumita zona si atunci cand plec inainte cu cateva zile. Am avut si eu parte de vreo doua-trei surprize, cand mi-a fost cam frig ( de ex Porto, iunie, 10 grade) dar in general, pe mine ma ajuta. 🙂